Az Apple megint a lemezkiadókkal emberkedik

2015.05.04. 14:43

Amikor az Apple egy közepesen nagy talicskányi pénzt fizetett Dr. Drének és haverjainak a Beats márkanévért, nemcsak egy mérhetetlenül túlárazott, minőségben viszont erősen megkérdőjelezhető fül- és fejhallgatómárkát vett meg hanem a Beats zeneszolgáltatót is.

Amit persze nemcsak azért vett meg, hogy ne legyen konkurenciája az iTunes-nak (ami, egyébként meg inkább online vegyesbolt, és nem streamszolgáltatás, de ne lovagoljunk a szavakon), hanem azért, hogy a Monster fejhallgatós vásárlói a Beats előfizetős szolgáltatásán keresztül jussanak zenéhez - majd ha az Apple ismét elindítja a szolgáltatást.

Úgy látszik, ez a nap is eljött, és az Apple szépen lassan elkezdte felhívosgatni a lemezkiadókat, hogy ugyan, ne akarjanak már zeneszámokat a Spofity (na, az már közvetlen Beats-konkurencia) ingyenes, reklámokkal megtámogatott verziójához adni, ha lehet. Az izmozásról több forrás is beszámolt, a The Verge cikke szerint pedig a felháborodás (mert ki szereti, ha csak úgy megmondják neki, mit lehet és mit nem) olyan mértékű volt, hogy az Apple-t felnyomták szépen az amerikai Igazságügyi minisztériumnál, az meg elkezdett vizsgálódni, és már a zeneipar befolyásos vezetőit is meghallgatták arról, hogyan is üzletel az Apple tulajdonképpen.

A Spotifynak jelenleg 60 millió felhasználója van, de közülük csak 15 millió a fizetős (prémium) felhasználó. Az Apple szándéka egyértelmű: ha a Spotify kénytelen lesz lemondani az ingyenes felhasználókról, az Apple szolgáltatásának esélye van magához csábítani őket azzal az exkluzív tartalommal, amit a Beatsen keresztül kínálnak majd.

A Verge forrásai szerint az Apple a Universal Musicnak egyenesen azt ajánlotta fel, hogy ha leszedik a zeneszámaikat a YouTube-ról, ők kifizetik a licenszdíjakat, amit a Google-től kapnak. A Beats (vagy ki tudja, milyen neve lesz majd, iBeats talán?) várhatóan júniusban indul el, és ha addigra az Apple-nek sikerül lebeszélnie a lemezkiadókat az ingyenes modell használatáról, már a rajtnál komoly előfizetői bázisban reménykedhet.