Meghalt az amerikai polgárjogi mozgalmak himnuszának énekese

2015.05.08. 22:01

Elhunyt Guy Carawan amerikai folkzenész, aki mozgalmi dallá tette a We Shall Overcome című számot, írja az MTI. A 87 éves tennessee-i Carawan évek óta demenciában szenvedett és otthonában érte a halál. A zenész azzal vált halhatatlanná, hogy az ő feldolgozása lett Amerikában a '60-as évek emberjogi mozgalmainak himnusza.

A We Shall Overcome hátteréről máig folynak a viták, sokan egészen 1901-ig vezetik vissza a gyökereit, mások egy 1930-as gospelszámtól eredeztetik. A dal már a '40-es években fontos része volt az akkori munkásmozgalmaknak, de igazán csak a '60-as években terjedt el köszönhetően Guy Carawannek.

A folkzenész egy csoport fekete diák előtt játszotta el ezt a számot Raleigh-ben 1960-ban, és utána futótűzként terjedt végig a környékbeli fiatalok között, akik az egyenlő jogokért küzdöttek. A tüntetéseken később kötelező elem lett a We Shall Overcome eléneklése, például 1965-ben, amikor Martin Luther King vezetésével egy nagyobb demonstráció átsétált Selma városából Montgomerybe.

A dal később több tüntetésen és demonstráción feltűnt, énekelték többek között a berlini falnál és a kínai Tiananmen téren.

Carawan New Yorkban fontos része volt az '50-es évek folkzenei mozgalmának, ahová Bob Dylan is tartozott. A We Shall Overcome végleges verzióját egy másik folkzenésszel, a 2014-ben elhunyt Pete Seegerrel írta. Idős korára zeneoktatóként dolgozott feleségével Tennessee-ben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport