Orfűn nem feledkeztek meg a pécsi futballról

2015.06.19. 12:50

Már három hónapja, hogy a Budapest–Keszthely-tengelyen megalakult Néhai Bárány megnyerte az Index online dalversenyét. A zenekar nemrég fellépett a Fishing on Orfű fesztiválon, ahol megnéztük, hol tartanak a verseny óta, milyenek élőben, és mik a terveik a jövőre nézve.

A Néhai Bárányról azt azért tudni kell, hogy az indexes dalverseny megnyeréséig többször a feloszlás szélén voltak, és már a döntőn is csak hárman léptek fel az addig megismert négyfős formáció helyett. Ez a felállás volt jellemző az együttesre 2010-ig, aztán a plusz egy fő két albumot eredményezett. A sok év hánykódás után a Néhai Bárány új erőre kapott, és az orfűi fesztivál egyik legszebb helyszínén tűntek fel, az NB I.-ből kizárt pécsi focicsapatról elnevezett PMFC színpadon.

A zenekar egyik védjegye, hogy a szokványostól eltérően a dobos egyben frontember is, így az egészen különleges, fából épült tölcsérszerű helyszínen a basszus és a gitár mögé koncentrálódott a figyelem. A Néhai Bárány zenéje viszonylag könnyen lekerekíthető: legalább olyan hatással volt rá a magyar alternatív, mint a nemzetközi. Így a Néhai Bárány feszes, zajos, néhol kifejezetten punkos lendülete konkrétan tökéletes fesztiválfellépővé teszi őket.

Nem volt kifejezetten izgalmas az elmúlt időszak, a srácok egy kis időt kértek, hogy ismét összerakják magukat

– ezt Németh Richárd mondja, a zenekar menedzsere. Az előző gitárosuk kiválása azt jelentette, hogy az alapvetően két gitárra írt számokat át kellett hangszerelni az új, háromfős felállásra, és ismét felépíteni magát a műsort. Az orfűi fellépésig nem is akartak koncertezni, kvázi kreatív szabadságra mentek, így rengeteg felkérést el kellett utasítaniuk a verseny megnyerése után.

Magán a produkción lehetett is látni, hogy mennyivel gördülékenyebb már az egygitáros átállás, és ahogy ehhez a helyzethez a másik két tag is igazodik. Burucs Marci gitáros – aki mellesleg a dobos testvére – a Kuplungban látott produkcióhoz képest sokkal határozottabban vert oda a gitárnak, sokszor kifejezetten kemény, az eddigi, kicsit stoneres hangzásnál valamivel nyersebb hangulatot kölcsönözve a számoknak.

A rövid szünetnek hála az együttes élőben már egy új számmal is elő tudott állni, cserébe annyira túlizgulták egy ponton a koncertet, hogy a vendégelőadónak felhívott lány éneklés helyett percekig az egyik dalt játszotta vissza telefonról, ami behallatszódott a mikrofonba, miközben a háttérben Burucs Szabi dobos a világ legilledelmesebb módján próbált érdeklődni arról, hogy mégis mi a fene történik éppen. Az apró intermezzót aztán sikerült egy klasszis lépéssel feledtetni.

Amikor megtudtam, hogy PMFC lesz a színpad neve, akkor átküldtem nekik azt a videót, amikor az utolsó PMFC meccs után „eltemetik a pécsi labdarúgást" a pálya közepébe

– meséli Németh, majd rátér arra, hogy a zenekar Akasztós című számára miért vett magára minden tag fekete pólót a PMFC logójával. A Néhai Bárány frontemberét meghatotta a pécsi felvétel, ezért saját mez híján akril festékkel festette fel a focicsapat címerét sima fekete pólókra.

Ezzel a mostani orfűi fellépéssel a Néhai Bárány is megnyitotta a szezont, lesznek még a Hegyalján, Szigeten és a Börzsönystockon fesztiválokon is, illetve fellépnek a múzeumok éjszakáján, és a Junkie Jack Flash társaságában az A38 tetőteraszán is.