67 év után ismét lehet táncolni Japánban

2015.06.24. 16:32

Még a második világháború után hozták azt az egészen megdöbbentő törvényt Japánban, hogy kizárólag olyan helyeken lehet csak táncolni, amiknek erre külön engedélye van, de azt is be kell fejezni legkésőbb éjfélig. Ezt a törvényt még azért vezették be, mert akkoriban a táncházak a prostitúció melegágyának számítottak. Az Independent cikke szerint az utóbbi pár évtizedben már senki sem foglalkozott igazán a törvénnyel, még a rendőrség is inkább szemet hunyt felette, mivel képtelenség betartatni. A 21. századra azonban a rendfenntartók ismét razziázni kezdtek, köszönhetően több japán híresség drogbotrányának és verekedéseknek.

A törvény megszüntetésére petíciót indítottak Japánban, és nem más kezdeményezte az akciót, mint Ryuichi Sakamoto világhírű zenész és dalszerző. Összesen 150 ezer aláírás jött össze, aminek köszönhetően a japán vezetés feloldotta az eddigi tánctilalmat, ami 2016-tól lesz érvényes.

A petíció mellett a 2020-as olimpia is közrejátszik, hiszen a kormány szeretné, ha az országba érkező vendégek minél jobban éreznék magukat, és persze emiatt minél több pénzt költenének.

A Japánban már jópárszor megforduló Pándi Balázs kollégánkat is megkérdeztük erről, aki ugyan nem találkozott ilyennel, de simán eltudja képzelni a többi bizarr törvénnyel együtt.

"Egy ideig Japánban betiltották az elő dzsesszenét, mert nem akarták propagálni az amerikai kultúrát. Azonban felvételről legálisan lehetett dzsesszt játszani, így egymást követték a nagyobb városokban az úgynevezett Jazu Kissa kávézók, ahol hangfalakból és rádióból szólt a dzsessz" - meséli három asztallal arrébb, majd visszatette a fülhallgatót és gépelt tovább.