Nem is gondolnánk, ki keresi az igazán nagy lét az online mulatós zenével

2015.07.01. 11:32

Azt állítja Fásy Ádám mulatós cézár és Kothencz Lajos, hogy levédették azt a Nézését meg a járását c. dalt, ami január óta közel 10 millió nézőt hozott Kis Grófónak, írja a Nol.hu. Az ügy azonban ennél sokkal bonyolultabb.

A mulatós zenének megvan az az előnye és egyben hátránya, hogy alapvetően innen-onnan összelopkodott dalszövegekből és dallamokból építkezik, aminek az eredetije lehet műdal, népdal, vagy igazából bármi. A Nol.hu elég szépen összegyűjtötte, hogy a Nézését meg a járását c. szám pontosan milyen elemekből áll és milyenekből nem.

  • A dallamot nem Bartók Béla jegyezte le 1914 és 1918 között,
  • és nem is a Megkötöm a lovamat c. népdal az egyik strófa alapja, hanem a Lovamat kötöttem c. virágének.
  • Az Az én babám kezdetű szövegrész a Hogyha nékem, hogyha nékem c. népdalból eredeztethető.

Vagyis alapvetően ez a Kis Grófo-dal egy virágének és pár népdal egybegyúrása, amit viszont csak igen nehézkesen lehetne levédetni. de Fásyéknak valahogyan mégis sikerült. Ez azt is jelenti, hogy a dal lejátszása vagy élő előadása után a jogdíj őket és nem Kis Grófót illeti, akinek engedélyt kellett volna kérni az eredeti szerzőktől a dal átírására. Az már egészen más kérdés, hogy Fásy Ádám mégis hogyan tudott bármilyen népdalt is levédetni.

Még a Blikk írta pár hete, hogy Fásy direkt ne írta be magát szerzőnek, hogy minél többen énekeljék el a dalt, amik után a jogdíjat ő kapja. A Nol.hu cikke viszont azt sejteti, hogy Fásyék alapvetően népdalokból átemelt motívumokból álló dalt védettek le, ami már sokkal bonyolultabb szituáció, mint írni egy tényleg saját számot.  • Bérelnék
  • Bankszámla