Letiltották Matisyahu koncertjét, amiért nem ismerte el Palesztinát

2015.08.19. 15:03

A spanyol kormány szankciójára számíthat a Rototom Sunsplash nevű reggae-fesztivál, amiért letiltották az amerikai-zsidó származású Matisyahu fellépését, mert nem volt hajlandó elismerni a palesztin állam létezését. A spanyol kormány állásfoglalását Izrael is üdvözölte, írja a BBC.

A zenész egy Facebook-bejegyzésben írta le, hogy a fesztiválszervezők, az Izraelt és az izraeli termékeket bojkottáló Boycott, Divestment and Sanctions szervezet valenciai ágának nyomására, arra kérték őt, hogy a fellépése feltételéül fogalmazzon egy nyílt levelet, vagy készítsen egy videót, amelyben arról vall, hogy nem ismeri el a palesztin állam létezését.

Az említett posztban Matisyahu  leírta, hogy nem volt hajlandó ebbe belemenni, mivel ő a béke és az együttérzés oldalán áll, az esetet pedig döbbenetesnek és sértőnek nevezte.

A zeném magáért beszél, és nem tartalmaz politikát. (...) Egyetlen művész sem szolgálhat rá arra, hogy ilyen helyzetbe kerüljön azért, hogy aztán megmutathassa a művészetét. Tekintet nélkül a fajra, vallásra, országra, kulturális háttérre, vagy bármire. Az egyetlen célom, hogy zenét játszhassak mindenféle ember számára.

A fesztivál szervezői később közleményt adtak ki, amelyben elismerik, hogy együttérzőek Palesztinával, de azt is hangsúlyozzák, hogy a Rototom Sunsplash 22 éves történetében végig a béke, a társadalmi igazságosság és az emberi jogok mellett álltak, Matisyahut pedig nem a zsidó gyökerei miatt vették ki a programból, hanem mert egyszerűen nem tudtak megegyezni.

Az esetről értesülve a Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald S. Lauder is megdöbbenésének adott hangot:

Ez nem más, mint nyílt antiszemitizmus. Matisyahu amerikai zsidó ember. Mint mindenki másnak a szabad és demokratikus világban, neki is joga van a nézeteit hangoztatni – akár egyet ért velük valaki, akár nem –, egyben joga van elutasítani az ellenszenves nézeteket, amelyeket a fesztivál szervezői akartak ráerőltetni. Ha valaki cionista és Izrael államot támogatja, akkor annak semmi köze az apartheidhez, sőt, a demokrácia, a jogállam, a szabadság, a nyitottság és sokszínűség mellett teszi le voksát

mondta, és arra kérte a spanyol hatóságokat, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket.

Frissítés: Közben egy madridi forrásunktól megtudtuk, hogy a fesztivál újabb közleménye szerint Matisyahut mégis meghívta zenélni a Rototom, szombaton léphet majd fel – már ha akar ezek után. Sőt, a szervezők még nyilvánosan is elnézést kértek tőle, az antiszemitizmus vádját azonban kikérik maguknak.