Meghalt Benkó Sándor, a Benkó Dixieland Band alapítója

2015.12.16. 09:51

75 éves korában meghalt Benkó Sándor, írja az MTI. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas klarinétos kedd este hunyt el, halála váratlanul ért mindenkit. A Benkó Dixieland Band alapítója nemzetközileg is elismert zenész volt, közel hatvan évig zenélt aktívan.

Benkó a '40-es években kezdte a zenetanulást. Először hegedűt tanult a MÁV zeneiskolában, később szaxofonra váltott, de klarinétosként lett igazán ismert. Később villamosmérnöki diplomát is szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, ahová oktatóként is visszatért: 1995-ig tanított a felsőoktatási intézményben. 

A Benkó Dixieland Bandet 1957-ben, még középiskolásként alapította. Már a zenekar első albuma aranylemez lett, később többször is körbeturnézták a világot. Rengeteg zenei fesztiválon indultak és kaptak díjakat, aminek köszönhetően a tűrt zenekarok közé tartoztak a rendszerváltás előtt.

Benkót két Pro Urbe kitüntetéssel is díjazták, 2006-ban Kossuth-díjat vehetett át, valamint megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét. Annak idején a Ki mit tud? zsűrijében is évekig szerepelt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport