Háborognak az oroszok Ukrajna eurovíziós dala miatt

2016.03.02. 16:15

Egy krími tatár származású énekesnőt küld a stockholmi Eurovíziós Dalfesztiválra Ukrajna, és természetesen az oroszok már most nagyon fel vannak háborodva. Jamala 1944 című dala a saját ükanyjának a történetét meséli el, akit nácinak bélyegeztek a szovjetek, és több ezer krími tatárral Közép-Ázsiába deportálták. Az embertelen körülmények között rengetegen meghaltak; a túlélők és utódaik csak több mint negyven évvel később, 1989-ben térhettek haza a Krím félszigetre, ahol korábban a 240 ezres tatár krími populáció alkotta a lakosság nagy részét.

Bár a dalszöveg egy ponton sem utal Vlagyimir Putyinra vagy a Krím félsziget orosz elcsatolására, korábban például azt nyilatkozta az énekesnő, hogy az a célja a zeneszámmal, hogy az emberek meghallják a krímiek végső elkeseredését az ottani helyzet miatt. Egy másik alkalommal arról beszélt, a nemzetközi közvélemény figyelmét felkeltve szeretné elérni, hogy a történelem ne ismételhesse meg önmagát. Azt is megemlítette, hogy krími tatárok elnyomás alatt élnek, és rendszeresen tűnnek el emberek nyomtalanul az orosz megszállás alatt levő területen.

Az ukrán eurovíziós selejtező megnyerése után ellepték a közösségi médiát az olyan megállapítások, amik szerint az 1944 valójában 2016-ról szól, és a dalban szereplő Sztálin valójában Putyin. A dal annyira betalált, hogy Vagyim Dengin, a duma információs bizottságának egyik jogásza felszólította az Eurovíziós Dalfesztivál szervezőit, hogy zárják ki Jamalát a versenyből.

Az orosz jogász szerint ez csak egy újabb sértés Ukrajnától Oroszországnak, ami azért is felesleges, mert az ukránok nagy része olyan rosszul keres, hogy a villanyszámláit sem tudja fizetni, hogy a dalversenyt nézhesse a tévében. Hasonlóan vélekedett az orosz kulturális bizottság elnöke, Jelena Drapeko is, aki egyszerűen provokációnak nevezte az esetet.

Fontos kiemelni, hogy legutóbb egyszerűen kifütyülték az oroszokat az Eurovízión. A szabályzat amúgy alapvetően tiltja a nyílt politikai állásfoglalást a dalokban. Ezért zárták ki 2009-ben a grúz indulót is, aki Putyint ostorozta a zenéjében, miután az oroszok két korábbi területüket is elfoglalták.  • Vennék
  • Hírek