Húsvétvasárnap bátran lehetünk részegek

2016.03.21. 15:09

Nincs is annál jobb, amikor az ember péntek és szombat után még vasárnap is el tud menni szórakozni, berúgni meg hasonlók, mert munkaszünet van másnap. Ez lesz március 27-én húsvétvasárnap, mi pedig ajánlunk hozzá egy tök jó programot: a Stenk 2016-os dalversenyének döntőjét, amin öt feltörekvő magyar zenekar ad egy-egy minikoncertet. A döntős együtteseket és előadókat addig egyenként mutatjuk be, először a Felső Tízezer volt a soron, most pedig a Fran Palermo következik.

Az ötös döntő talán legidősebb zenekara a Fran Palermo, hiszen már 2012 óta aktívak, miközben a tagok nagy része alig hagyta el a huszadik életévét. Eleinte még jóval folkosabb, balkáni zenét játszott a Fran Palermo, aztán az idők során szakítottak némileg az örömzenélős utcai hippi életérzéssel, átestek pár tagcserén és szép lassan kialakították a saját hangzásukat, amit valahol a tropical, az indie rock és világzene közös átfedésénél kell keresni. Ez például egy 2012-es felvétel a kezdeti időszakból.

Aztán a zenekar elkezdte kiadni az első lemezeit, amiken egyértelművé vált, hogy már rég nem csupán egy sokadik balkáni produkcióról van szó. Nem véletlenül ők az egyetlen zenekar, akik 2014-ben, 2015-ben és idén is szerepeltek az indexes dalversenyünk 30-as mezőnyében. Érdemes meghallgatni mindhárom számot és kiderül, hogy mennyire nehéz a zenekart egyértelműen valamilyen műfajhoz kötni vagy stílushoz sorolni. Ez a 2014-es, ez a tavalyi, az alábbi pedig idei daluk a versenyben.

Ráadásul a Fran Palermo abban a szerencsés helyzetben van, hogy a spanyol származású Henri Gonzo személyében van egy igazi frontemberük, aki néha annyira rocksztár, hogy egy túltolt éjszaka után még simán feltűnik egy tévéstáb reggeli adásában.

Az ötfős mezőnyből egyébként talán ők a legismertebbek, már egész gyakran lehet velük találkozni különböző fesztiválokon is. Idén ez még inkább igaz lesz, mert szerepelnek az MTVA és a Volt közös zenei programjában, a Nagy-szín-padon, ami egyet jelent az összes szigetes fesztiválon való jelenléttel. Bónuszként nemrég az is kiderült, hogy a Middlemist Redhez hasonlóan idén ők kerültek be Magyarországról a franciaországi MIDEM zenei showcase esemény Artist Accelerator-programjába.

A srácok a Felső Tízezer, a Dope Calypso, a Papaver Cousins és I Am Soyuz társaságában lépnek fel március 27-én a budapesti Kuplungban a dalverseny döntőjén, de ha valaki addig nem tud megmaradni a seggén, akkor nézzen el szombaton az Instantban, ahol Henri és a Fran Palermóban kongázó testvére, Dani ad akusztikus koncertet javarészt feldolgozásokból. A lustábbaknak meg erősen ajánljuk Henri másnapos mixét a 444-en.

Ne maradjon le semmiről!