Elhunyt a hiphop hőskorának egyik emblematikus figurája

2016.03.23. 11:01

45 éves korában elhuny Phife Dawg, A Tribe Called Quest egyik alapítója. A rapper hosszú ideje betegeskedett, cukorbeteg volt és 2008-ban veseátültetésen esett át. Phife Dawg és az A Tribe Called Quest az egyik legmeghatározóbb rapcsapat a műfaj hőskorából és sokan az alternatív hiphop, illetve a zsáner úttörőiként hivatkoznak rájuk.

Az A Tribe Called Questet 1985-ben alapította három osztálytárs, Q-Tip, Phife Dawg és a DJ-producerként ügyködő Ali Shaheed Muhammad Queensben. Tagjai voltak a '80-as, '90-es évek Native Tongues csoportosulásának, ami azokat a rappereket és csapatokat foglalta magába, akik alapvetően pozitív gondolkodású, társadalmilag érzékeny és az afroamerikai kultúrát fókuszba helyező zenéket írtak, illetve tőlük eredeztethető az eklektikus hangmintahasználat és a jazzes hiphop alapok használata is. Ebből a brigádból A Tribe Called Quest volt kereskedelmileg az egyik legsikeresebb produkciónak számított, legnagyobb slágerükként pedig a Can I Kick It?-et szokás emlegetni:

A rapcsapat még a 2000-es évek előtt feloszlott, de később több alkalommal is összeálltak élő fellépésekre. Phife Dawg 2000-ben egy szólólemezt is kiadott és tavaly novemberben még arról beszélt a Rolling Stone-nak, hogy jól érzi magát és új zenéket szeretne írni.

Egy új EP-nek már el is kezdte a promózását, ami szerepelt volna a Nutshell, a szörnyen fiatalon elhunyt beatmaker zseni, J Dilla által készített zenei alappal, de Muttymorphosis címmel az egész eddigi életét feldolgozó nagylemezre is készült.

A rapvilág több prominens tagja fejezte ki tiszteletét Phife Dawg halálának híre után, mint egy nagyon fontos előadó, aki példaképe volt rengeteg ma nagyon népszerű rappernek és elismert producernek.

10 years ago. My first real nationwide tour. Tribe family. Rest in peace Phife Dawg. "Legend" is… https://t.co/c5v3Qo6vdf

Posted by Dj Statik Selektah on Wednesday, March 23, 2016

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport