Kik a legjobb magyar rapperek a magyar rapperek szerint?

2016.03.26. 10:32

A magyar hiphop szinte teljes egészét lefedő listát állított össze a Viva TV, amihez kétórás extra műsor is készült. A Magyarország Legjobb Rapperei lista azért igazán érdekes, mert szavazók mindannyian a magyar hiphop ismert és fontos szereplői vagy háttéremberei, vagyis ennél hitelesebb forrás nem igazán van arra, hogy az itthoni rapzene szereplői kikeket tartanak maguk között a legjobbnak. A lista végül több mint korrekt lett kár, hogy a két órás műsor maga  csak egy hosszú imidzs videó volt.

Akik szavaztak

Angel Twosix (Tilos Rádió), Artoscsaba, AZA (Killakikitt), Benski (Az árral szemben), Bigmek (TheShowCrew), Bihari Balázs (Majdnem Híres Rocksuli, újságíró), BLR, Borcsik Attila Izil (Petőfi Rádió), Busa Pista (Bupino, Irie Maffia), Deego/Diggieman (Barbárfivérek), Deniz, Dopeman, Eckü, (Hősök), Funktasztikus, Fluor, DJ Future (Bupino, Irie Maffia), Gaben (BSW), GYöReMiX!, DJ Kool Kasko, Manki (TheShowCrew), Meklód (BSW), Miki357 (rendező), Mogyorósi János (zenei menedzser), Norba (Dózis), Nos’Chez (NKS), Ponza (Fixi 4), Qka MC (Animal Cannibals), Ricsipí (Animal Cannibals), Saiid (Akkezdet Phiai), Siska Finuccsi, Tibbah (Barbárfivérek, Bloose Broavaz-alapító), Tschöppy (hiphop.hu), DJ Venom (Halott Pénz), Wolfie (Punnany Massif), DJ Zefil. 

A szavazók összetételét és a végső listát látva szerencsére sikerült elkerülni a belterjességet, és tényleg érdekes volt látni, hogy a műfaj hazai elitje hogyan vélekedik a másikról. Laikus szempontból különösen hasznos, hogy akik csak Youtube-ról meg fesztiválokról ismerik a magyar hiphopot megismerjék azokat, akiket maguk a magyar rapperek is sokra tartanak. Íme a végleges lista.

15. Phat

14. Ganxsta Zolee és a Kartell

13. Ketioz

12. Zsolaa és a Faktorlabor

11. Animal Cannibals

10. Hősök

9. Funktasztikus

8. Siska Finuccsi

7. Mykee Mykanic

6. Bobakrome

5. Busa Pista

Busa Pista
Busa Pista
Fotó: Csizmadia Bendegúz / Facebook

4. Sub Bass Monster

3. NKS

2. Bankos

1. Akkezdet Phiai

Akkezdet phiai
Akkezdet phiai
Fotó: Facebook

Jogosan merül fel, hogy bizonyos esetekben (Kartell, Animal Cannibals) ez mennyire inkább szól egy adott életműnek és kultúrszerepnek, mint aktuálisan annak, hogy jelenleg valóban ők-e a legjobb rapperek ma Magyarországon. Feltűnő, hogy a nagyon pop irányba mozdult (Fluor, Punnany Massif, Halott Pénz), illetve a kicsit színtéren kívüli (Majka, Mr. Busta, Youtube-huszárok), de népszerű rapperek mennyire nem képviselik magukat a listán.

Óriási kár, hogy Viva egészen vállalhatatlan adásszerkesztése mindent megtett, hogy ne tudjam élvezni ezt a két órát. 10-20 éves múlttal rendelkező előadók egymásról sztoriznak. Kevés ennél hálásabb téma létezik, de ha valaki nekem arról beszél, hogy XY '97-ben itt tűnt fel először, akkor mutassanak már arról egy videót. A bejátszások kizárólag ismert vagy aktuális klipekből álltak, amire annyira kínos narráció került, mintha egy közhelyszótárat gépeltek be volna saját gondolatok helyett. Hála istennek a rengeteg szereplő a színtérből a saját kis sztorizásaival, karakterével elvitte mind a 15 rapper kis saját bemutatását, de még így sem értem miért lett volna olyan nehéz a Youtube-on könnyen megtalálható archív, régi felvételeket bejátszani, ha mondjuk a korai Hősökről vagy a Fila Rap Jamről volt szó. Arról az eszméletlen elbaszásról nem is beszélve, hogy

A két órás műsor alatt sikerült minden reklámszünetet beszéd közben bevágni.

Hadd ne kelljen mondani mennyire frusztráló, amikor mondjuk egy nyilatkozat közepén vágják el az adást vagy konkrétan amikor az egyik vendég épp egy freestyle közepén van. Az elcseszés azért különösen kínos, mert magát műsort jól láthatóan úgy rakták össze, hogy látszólag belekalkulálták a reklámot, nem véletlenül ismételték el legalább 20-szor elölről a listát és adták le a felkonferálást többször.

A végleges listán meg lehet vitatkozni, de ha csak a szavazókból indulunk ki akkor kevés hitelesebb forrást lehet találni a témában.

Ne maradjon le semmiről!