Magyar is van minden idők 100 legjobb dobosa között

2016.04.01. 12:08

A Rolling Stone zenei magazin aktuális listái mindig megérnek egy külön vitát, erre pedig most is remek alkalom nyílik a minden idők 100 legjobb dobosát összegyűjtő listájukban. Fontos kiemelni, hogy a szerkesztők csak rock és pop vonalon mozogtak és többre értékelték a zeneiség és az apró nüanszokat, mint a koncerteket hosszú percekre megakasztó, mániákusan szólózó dobosokat. Aki egy kicsit képben van a rockzenével, az nem fog meglepődni az első helyen, de azért akad pár érdekesség.

Pár apróság:

  • A 100-as listán mindössze 98-ik Travis Barker, aki ugyan az elég kétes megítélésű Blink-182 miatt lett ismert, és később olyan seggfejekkel is dolgozott már, mint Steve Aoki, de ettől függetlenül a generációjának egyik legjobb rockdobosa és méltatlanul alacsony helyre sorolták.
  • Pláne úgy furcsa ez, hogy Meg White a White Stripesból 94-ik, bár azt el kell ismerni, hogy ugyan zeneileg egyik listán szereplőhöz sem hasonlítható, de közéleti hatása letagadhatatlan, és rengeteg fiatal lánynak mutatta meg, hogy igenis lehet nőként is menő dobosnak lenni egy rockzenekarban.
  • Az a Phil Rudd is odafért a listára (86. hely), aki az AC/DC dobosaként negyven éve voltaképpen ugyanazt az egy témát játssza folyamatosan.
  • A magyar származású Tommy Ramone a 70. a listán. Erdélyi Tamás két éve hunyt el utolsóként a Ramones eredeti alapítói közül.
  • Az énekesként is ismert Phil Collins 43. a listán köszönhetően többek között a Genesisnek.
  • Nem szép dolog mindig Ringo Starrt csesztetni, de a 14. hely azért óriási túlzás.

Aki esetleg lusta végigpörgetni a 100-as listát, annak megmutatjuk a top10-et.

  1. John Bonham (Led Zeppelin)
  2. Keith Moon (The Who)
  3. Ginger Baker (Cream, Fela Kuti, Hawkwind, Public Image Ltd.)
  4. Neil Peart (Rush)
  5. Hal Blaine (Nancy Sinatra, Elvis Presley, Beach Boys, Simon & Garfunkel)
  6. Clyde Stubblefield és John "Jabo" Starks (James Brown)
  7. Gene Krupa (Benny Goodman)
  8. Mitch Mitchell (Jimi Hendrix)
  9. Al Jackson Jr. (Booker T. & the M.G.'s)
  10. Stewart Copeland (Police)

Szóval az első helyre az a John Bonham került, akit egyébként is a legnagyobb hatású rockdobosként tartanak számon. A szörnyen fiatalon elhunyt zenész stílusa több generációnyi dobosra is óriási hatással volt, a listán szintén szereplő Dave Grohl például saját bevallása szerint évekig próbálta megtanulni a Bonzónak becézett dobos stílusát gyerekként. Nem is lehetne mással tisztelegni a legendás Bonham előtt, mint a Moby Dick élő felvételével.

Ne maradjon le semmiről!