Meleg az énekes? Ki vagytok tiltva

2016.04.27. 20:24

A Mashrou’ Leila nevű libanoni zenekar április 29-én játszott volna Ammanban, azonban kedden a Facebookon közölték, hogy visszavonták az engedélyüket, így a jordániai koncert nem valósul meg - írja a Guardian. A 2008-ban alakult ötfős zenekar előszeretettel dolgoz fel olyan témákat, mint a homoszexualitás, nemek közötti egyenlőség valamint politikai és vallási szabadság, énekesük pedig maga is meleg és aktívan szerepet vállalt az LGBT jogokért való harcban a Közel Keleten. Zenéjüket többek között már az arab tavasz zenéjeként is definiálták.

A zenekar Facebook bejegyzése alapján a hivatalos indok a koncert elhalasztására az volt, hogy az Idegenforgalmi Minisztérium szerint a fellépésük sértette volna a hely hitelességét.  A zenekar korábban már háromszor lépett fel ugyanezen a helyen és minden alkalommal ugyanazt az engedélyezési procedúrát végezték el. A nem hivatalos indokot is megnevezték: a hirtelen változás valójában bizonyos hatóságok politikai nyomásgyakorlásának köszönhető.

Mashrou' Leila
Mashrou' Leila
Fotó: Wikipedia

A zenekart nem hivatalosan arról is tájékoztatták, hogy politikai és vallási nézeteik, valamint a szexuális szabadság és a nemek közti egyenlőség elfogadása miatt soha többet nem léphetnek fel Jordániában. Az énekes, Hamed Sinno számára sokat jelent Jordánia, hiszen édesanyja itt született, de a Facebookon közzétett szöveg szerint az egész zenekar "második otthonaként" tekint az országra. A zenekar bejegyzésében arról is beszélt, hogy Jordánia az egyetlen hely, ahol a palesztin közönségnek játszhatnak.

Rajongóik Twitteren fejezték ki csalódottságukat, a #LeilaInAmman hashtaggel. A zenekar a következőket mondta: "Elítéljük a politikai nézeteltéréseknek hangot adók szisztematikus üldözését. Elítéljük a szexuális és vallási szabadság támogatóinak szisztematikus üldözését. Elítéljük a művészek cenzúrázását bárhol is történjen a világon."

A zenekarnak egyébként sincs könnyű dolga a Közel-Keleten az általuk választott témákkal és meleg frontemberükkel, de ennek ellenére is már négy stúdióalbumnál járnak és Facebookon is több mint 350 ezer ember követi őket. Mindent megtesznek, hogy továbbra is szabadon fejthessék ki a véleményüket dalaik formájában, ezt az is jól mutatja, hogy tavalyi albumukat crowdfunding, azaz közösségi finanszírozás segítségével csinálták, így elkerülve a cenzúrát. A zenekar része annak a zenei forradalomnak, ami a Közel-Keleten a popzenét politikával kombinálja, ezzel mutatva, hogy az emberek nem csak a politikai status quót nem fogadják el, de a pop status quójának megszüntetésére is van igény.