Meghalt Körmendi János, az Illés egykori dobosa

2016.07.20. 12:53

75 éves korában meghalt Körmendi János, Joe bácsi, aki 1962 és 1966 között dobolt az Illésben, írja az MTI az Illés Kluboschok Baráti Körére hivatkozva.

Kormendi Janos-int-2015-03-Illes-1965

Körmendi János súlyos betegség után Kanadában hunyt el, ahol évtizedeken át szülész-nőgyógyászként dolgozott, majd néhány éve nyugdíjba vonult. A zenész 1970-ben költözött az országba.

Körmendi az Illés második dobosa volt, Rozinszky Csabát váltotta 1962-ben, őt pedig Pásztory Zoltán követte, akivel aztán naggyá vált a zenekar.

Joe bácsi a zenekar három kislemezén játszott: először 1964-ben (Long Tall Sally, Chapel of Love, 64, Ostinato), majd 1965-ben (a Séta az aranyhúrokon, valamint a Protonok tánca című vokál nélküli számban), és az ő dobolása hallható a Táskarádió című kislemezen is, amely Bacsó Péter Szerelmes biciklisták című filmjének betétdala volt.

Körmendi eredeti hangszere a hegedű volt, 12 évig tanult játszani, végül mégis a doboknál kötött ki. Már gyerekként orvosnak készült, a dobolás csak a "B"-terv volt. Erről tavaly a Passzio.hu-nak is  mesélt egy interjúban: "Kisgyerekként a Bolond Kovács, a Kovács Gyula mellett laktam. Egyáltalán nem volt bolond, csak vidám ember. Egy emeleten, egymással szemben laktunk a harmadikon, az Elemér utcában. Bátyám, aki 14 évvel idősebb nálam, a haverja volt. Adott dobórákat otthon is, kisgyerekként bejárogattam hozzá. Itt ismerkedtem meg a dobbal és kaptam is tőle lepusztított dobverőket, minden nyavalyán zörögtem."

Körmendi 1962. szeptemberében játszott először az Illéssel a Petőfi Sándor utca 5-ben, az Építők Klubjában. "Elértem életem álmát" – mondta erről az alkalomról. Utoljára 1966-ban lépett fel a zenekarral, kezdő orvosként ugyanis egyre nehezebb volt a próbákra, koncertekre és felvételekre elszabadulnia. A végső lökést az adta, hogy behívták katonának.

"Illésre nagy ritkán feljártam utána is közönségként. Közben Taséknál is volt valami gond a dobossal, így egy ideig megint együtt játszottunk, a Stringsben. Akkor már meg tudtam oldani, hogy a munka mellett kimehettem játszani, már nem kezdő orvos voltam. Egy ősz-tavaszt játszottunk együtt. Öcsi volt a basszista és volt két nagyon jó gitáros. Levezetésnek nagyon jó volt. Volt az Illés után egy hiányérzetem, kellett még egy kicsit zenekaroznom" – mondta tavaly Joe bácsi a Passziónak.

Ne maradjon le semmiről!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport