Több mint ezer ember játszotta együtt a világ kedvenc focihimnuszát

2016.08.01. 12:10

A világ legnagyobb rockzenekara, a Rockin’ 1000 tavaly ilyenkor azzal vált híressé, hogy a Foo Fighters 1999-es Learn to Fly című dalát játszották el ezren, ahogy a nevük is hirdeti. Céljuk az volt, hogy megmutassák Dave Grohl zenekarának, mennyien szeretik őket az Olaszországban. Az óriási buliról készült videó aztán hamar bejárta az internetet, így a zenekarhoz is eljutott, akik aztán még abban az évben felléptek Cesenában.

Egy évvel később a zenészek újra összegyűltek, és közben még többen lettek: már kb. 1200 tagot számlálnak. Ezúttal nem csupán egy számot, hanem egy csomó rockklasszikust is elővettek. Például a kétezres évek egyik legikonikusabb dalát, a White Stripes 2003-as Seven Nation Army című szerzeményét, ami a megjelenését követő évben úgy nyerte el a legjobb rockszámnak járó Grammy-díjat, hogy olyan előadókat utasított maga mögé, mint a Nickelback, az Evanescence vagy Bruce Springsteen.

A szám rövidesen a fociszurkolókat is meghódította, azóta is rendszeresen felcsendül a stadionokban, illetve azok környékén is. Ahogy az idei Eb-n is kiderült, az elnyűhetetlen dalt még 13 évvel a megjelenése után is igazi közösségi élmény óbégatni, ezer emberrel együtt játszani pedig valószínűleg még ennél is nagyobb buli. Főleg ha összesen 15 ezer ember énekel. (Arról, hogy hogyan lesz egy dalből focihimnusz, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.)

Így szólt a Seven Nation Army az olaszországi Cesenában:

Ilyen amikor egy ezer fős zenekar nyomja a Seven Nations Armyt

Jack White-ék slágere mellett elhangzott még például a Smells Like Teen Spirit a Nirvanától, a Rebel, Rebel az év elején elhunyt David Bowie-tól, a Song#2 a Blurtől, a Come Together a Beatlestől, a People Have the Power Patti Smithtől, a Blitzkrieg Bop a Ramonestól, a Born to be Wild a Steppenwolftól, valamint a Bittersweet Symphony, a Purple Haze és a Foxy Lady is.

Ez itt pedig a Learn to Fly felvétele tavaly nyárról:

Ne maradjon le semmiről!