Egy harapós lány exe is megihlethet

2016.09.07. 16:36

"Ha megbaszod a csávómat, kinyírlak" – mondta egy lány az egyik buli után a Mayberian Sanskülotts énekesnőjének, Csordás Zitának, majd nyakon harapta, amiért összejött az exével. Az esetről később Monday Session címmel dal született, amit a zenekar a harapós lánynak címzett, de a fiatalember sem úszta meg a dolgot, hozzá Glasswall címmel írt dalt a Mayberian Sanskülotts, amihez nemrég klip is forgott.

"Az volt a lényeg, hogy ez a fiú Londonban élt, és tudtam hogy oké, most jól elvagyunk, de ő vissza fog menni Londonba. Ez a dal erről szól: hogy soha többé nem foglak téged látni, és a kettőnk kapcsolatának vége. Jó volt, nem bánom, hogy megtörtént. Tudom, hogy szeretlek, de ez ennyi volt, vége lett, és ezt el tudom fogadni. Lényegében ez egy ilyen pozitív dal. Szomorú, de azért jó" – mondta a Glasswallról a dalszöveget jegyző énekesnő. A szám VHS-korszakot idéző klipjét a Stenken lehet először megnézni.

A dal alapját a másik alapító, Balogh Gallus hozta, amit aztán Szigeti Árpád basszusgitárossal és Hromkó István dobossal építettek tovább. A gitáros a dal keletkezéséről ezt mesélte: "Az Especially You felvétele után mentünk haza a stúdióból, és Zita hümmögött valamit, ami megtetszett, és megjegyeztem. Végül ez lett a basszusszólam, és erre építve csináltam egy demót, ami még elég lassú volt, meg olyan, amiről akkor úgy gondoltam, hogy csak betépett szörfös emberek élveznének, aztán még amikor csak ketten voltunk Zitával, csináltunk belőle egy elég gyenge szintis steel drum effekttel valamit, ami leginkább egy béna kólareklám zenéjére emlékeztetett, de miután István és Árpi is hozzátette a maga szólamait, végül ez lett belőle."

A Glasswall klipjének rendezője, operatőre és vágója az a Szilágyi Robin volt, aki már többször dolgozott a zenekarral, a Mayberian-koncerteken VJ-zni is szokott. Bár az volt a koncepció, hogy nincs koncepció, Szombat Éva nemrég a kilencvenes éveket és az éra egyik kedvenc ifjúsági periodikáját, a Bravo magazint idéző fotókat készített a zenekarról, amelyeken a tagok különböző sérülésekkel tűnnek fel, a mostani DIY-hangulatú videóból pedig az is kiderül, hogy kinek mi baja esett.

Csupán iránymutatásul néhány számadat: a forgatás alatt három tubus ketchup, egy üveg betadine, egy tubus művér, két csomag kötszer, egy közepes dinnye, két flakon festék, két kazetta és 30 dobozos sör fogyott el. "A klipben látható jelenetek 95 százaléka spontán ötlet alapján született: a dinnyét és a kötszert is útközben vettük, miközben bejártuk egész Budapestet. Amikor ezeket a banális baleseteket rögzítettük, többször előfordult, hogy az arra járó turisták rémülten, kővé dermedve bámultak minket, és el kellett telnie pár másodpercnek, mire meglátták a kamerát, és összerakták, hogy mi a szitu" – mesélt a jó hangulatú forgatásról a zenekar.

A Glasswall és a harapós lánynak dedikált Monday Session a hamarosan (szeptember közepén) megjelenő Adlait című lemezen fog szerepelni, ami kazettán fog megjelenni egy a zenekar által rajzolt fanzin kíséretében, amihez Bravo- és Popcorn-hangulatú posztert is mellékelnek majd. A kazi és a fanzin már előrendelhető – akár pólóval és vászontatyival is – ezen az oldalon, ahol az album fizikai megjelenésére gyűjt a zenekar.

A négy éve készülő anyagnak természetesen lemezbemutatója is lesz majd, ezt szeptember 24-én, szombaton tartja a zenekar a nemrég zavarbaejtő és érthetetlen himnusszal előrukkoló Toldi Klubban. A bulin a zenekaron kívül fellép egy csomó meghívott vendég is (Barkóczi Noémi, a Platon Karataev, Szurcsik Erika, Korándi Dávid és Sallai Laci a Felső Tízezerből stb.), akik a kedvenc Mayberian-számaikat fogják előadni.

Ne maradjon le semmiről!