Meghalt Phil Chess, a blues egyik legfontosabb alakja

2016.10.20. 14:11

Kilencvenöt éves korában elhunyt kedd este otthonában Phil Chess, a Chess Records chicagói lemezkiadó alapítója. A cég olyan zenészek karrierjét indította el, mint Howlin' Wolf és Muddy Waters, valamint minden idők egyik legnagyobb bluesgyűjteményével rendelkezik - írja az MTI.

A Lengyelországban született Phil Chess testvérével, Leonarddal 1950-ben alapította a kiadót, mely blueson kívül Chuck Berry és Etta James korai rock 'n' roll dalait is rögzítette.

A testvérek eleinte italboltot üzemeltettek együtt, majd elindították a Macomba Lounge nevű zenés éjszakai bárjukat, végül zenekiadással kezdtek foglalkozni, holott egyikük sem játszott semmilyen hangszeren.

A Chess Records első kiadott felvétele a tenorszaxofonos Gene Ammons My Foolish Heart című dala volt, de náluk készült Muddy Waters Rollin' Stone című slágere is: a nagy hatású dalról kapta nevét a brit zenekar és az amerikai magazin is.

Leonard 1969-ben szívrohamban halt meg. A Chess Recordsot még abban az évben eladták, és Phil Arizonába költözött, ahol rádiósként dolgozott.

Leonardot 1987-ben felvették a Rock and Roll Hírességeinek Csarnoka legendái közé, valamint Phillel együtt a blues dicsőségcsarnokába is.

Ne maradjon le semmiről!