Ők lesznek Trump udvari kobzosai

2017.01.20. 07:08

Több cikket is írtunk már arról, hogy mennyire kemény dolga volt Trump stábjának azzal, hogy berántson ismert embereket az elnök beiktatási show-jára. Konkrétan lehetetlen. Trump és a szórakoztatóipar ugyan évekkel ezelőtt még több szálon kötődött egymáshoz, az előbbi könnyű támogatást tudott szerezni magának azzal, hogy az utóbbit támadta.

Ráadásul a másik oldalról sem felhőtlen a viszony, hiszen a főleg liberális szemléletű zenészek és színészek gyakran támadják Trumpot a kirekesztőnek, rasszistának, szexistának tartott megnyilvánulásai miatt. Szép kis kulimász lett így a dolog végére, aminek nincsen szebb példája a beiktatási rendezvényen fellépő művészek névsoránál.

Amit összehozni önmagában egy kutyakomédia volt: hetekkel a beiktatás előtt sorban jöttek a hírek, hogy egy híres embert megkerestek, egy híres ember nem vállalta el, egy híres emberről azt terjesztették, hogy szeretné elvállalni, egy híres ember azt nyilatkozta, hogy soha nem vállalná el, és így tovább. A ceremónia hirtelen olyan lett, mint a Super Bowl, ahol valójában egyáltalán nem számít, hogy ki lép fel, csak legyen valami a két félidő között. Ja, és annyi különbséggel, hogy a Super Bowlnál a fellépőket hónapokkal előre bejelentik. És nem mondják le azok sorban.

Végül összeállt a lista, és ők lesznek azok, akik köszöntik az új elnököt. Érdemes összehasonlítani Obama 2009-es beiktatási lineupjával.

Azt tudni kell, hogy maga a beiktatás nem egy adott esemény lesz, hanem egy egész rendezvénysorozat, tehát nem egy darab színpadon fog fellépni minden itt felsorolt (és nem felsorolt) művész, előadó, DJ, hanem a nap folyamán. A részletes programajánlóért érdemes megnézni másik cikkünket.

3 Doors Down

Az ezredforduló zenei sártengeréből visszamaradt együttes, ami nagyjából a 2000-es Kryptonite című dal óta nem sokat tett le az asztalra. Jó, ez erős túlzás, azóta még kiadtak öt albumot, ami pont öttel több, mint amit én adtam ki, csak hogy jobbról előzzem majd az olvasói leveleket.

A Place To Be Trio

Három fogyatékkal élő énekes, a Telegraph szerint van köztük egy vak meteorológus is.

Beau Davidson

A Cosmopolitan 2009 egyik legszexibb agglegényének választotta az Emmyre is jelölt countryénekest, sokkal többet nem lehet elmondani róla.

Big & Rich

Ha valaki belerakta volna a Légy teleportálófülkéibe Kid Rockot és a 100 Folk Celsiust, akkor megkapná a Big & Richet, aminek a létezéséhez egyébként nem kellett sci-fi, előbújtak ők maguk a Save A Horse (Ride a Cowboy) című slágerükkel 2004-ben. A bemutatkozó albumuk háromszoros platinalemez lett, de akárcsak a 3 Doors Down, ők sem tudtak azóta számottevő dolgot csinálni, bár nyilván a country-pop rajongók még mindig szeretik őket. A legutóbbi, 2014-es albumukból már csak 37 ezer példányt sikerült eladni.

DJ Ronin/DJ Freedom

Lemezlovasok, feltételezem, a helyi DJ-szövetség ajánlásával, forró korongokat fognak pakolni majd egész álló nap.

Jackie Evancho

A Telegraph szerint egyértelműen a tizenhat éves Evancho a legnagyobb sztár az eseményen, és hát ez el is mond mindent róla. Az énekesnő hat évvel ezelőtt, tízévesen szerepelt az America's Got Talent című tévéműsorban, és egyébként kétszer már énekelt Obamának is.

Michael Flatley

Lehet, hogy nekem ködösek az emlékeim, de tisztán megvan, hogy a kilencvenes évek végén a gyorstáncoló Flatley teljesen kikerülhetetlen volt Magyarországon. Annyira, hogy még Gálvölgyi János is kiparodizálta, az pedig már tényleg a popkulturális áttörés csúcsa. A giccses, ír gyökerű sztepptánccal hódító Flatley közreműködését egy nappal az esemény előtt szellőztették, de ki tudja, lehet, hogy addig még lemondja.

Travis Green

Gospelénekes.

Lee Greenwood

A most 74 éves Greenwood legnagyobb sikere az 1984-es God Bless The USA című száma volt, amit minden egyes alkalommal, amikor szükség volt egy hazafias, egész országot megmozgató nemzeti balladára, vagy újra kiadott, vagy önmagától kúszott fel az eladása. George W. Bush 2008-ban kinevezte az énekest a Nemzeti Művészeti Tanács egyik tagjává. A tanácsot nagyjából úgy kell elképzelni, mint a Magyar Művészeti Akadémiát.

Toby Keith

A buli talán leghíresebb embere, Toby Keith a country egyik legnagyobb sztárja az Egyesült Államokban, kitömték mindenféle díjakkal, rengeteg lemezt adott el, a külföldi bevetéseken állomásozó katonák nagy támogatója és gyakori szórakoztatója. Volt demokrata párttag, független, de a republikánusok mellett is kiállt, amikor Afganisztánba küldtek katonákat. Keith kijelentette, hogy nem kér bocsánatot, amiért fellép Trumpnak, ő az országért és a hadseregért teszi ezt.

Chrisette Michele

Grammy-győztes R&B-énekes. A 2009-es Be OK című számával nyerte meg a díjat, legjobb urbánus/alternatív kategóriában.

RaviDrums

Dobos és DJ, a Heavy hívta fel a figyelmünket, hogy a legnagyobb sikere eddig azt volt, hogy a Wii játékkonzol egyik demonstrációja miatt sokan rajta röhögtek, ahogy bemutatta a Nintendo virtuális dobszerkóját. Egyébként szerepelt az Mátrix: Újratöltvé-ben is.

Sam Moore

A Sam és Dave nevű, hatvanas években sikeres soulduó egyik tagja. Leghíresebb számuk a Soul Man volt. Sam Moore 81 éves egyébként, és azt nyilatkozta a szerepléséről, hogy adni kell egy esélyt az elnöknek, hogy Amerika nagyobb, erősebb és jobb ország lehessen.

Tony Orlando

Megvan a Knock Three Times? Igen, a hetvenes évekbeli sláger, amit az akkor Tony Orlando And Dawn nevű formációban éneklő Orlando adott elő. Ő is ott lesz.

The Frontmen Of Country

Több, Magyarországon teljesen ismeretlen countryénekes összetáborozik és énekel.

The Mormon Tabernacle Choir

A 360 tagú énekkar csak 359 taggal fog fellépni, Jan Chamberlin ugyanis azt írta ki a Facebookjára a hír hallatán, hogy ő sosem dobna rózsát Hitlernek, és egészen biztos, hogy nem énekelne neki. Az idén 170 éves kórus egyébként fellépett Johnson, Nixon, Reagan, és mindkét Bush beiktatásán.

The Piano Guys

Hihetetlenül giccses és ezért hihetetlenül népszerű Youtube-videók gyártói, komolyzeneként dolgoznak fel pop- és hagyományos dalokat.

The Rockettes

Az 1925-ös alapítású, elég retró műsort adó tánckar fellépését még tavaly decemberben jelentették be, azóta több tag is ellenezte a részvételt, végül hárman nem is fognak részt venni a 13 fős csapatból.

Tim Rushlow & His Big Band

A The Frontmen Of The Country egyik szereplője, és mivel róluk úgysem hallott senki, róla sem fog. A Vulture szerint Rushlow azt a számot fogja játszani, amire a Trump házaspár először táncolt, az pedig a My Way lesz Frank Sinatrától.

Jon Voight

A 78 éves Voight néha remek színész (lásd a Gyilkos túra), és valószínűleg ilyen minőségében lesz ott, bár egyes hírek szerint csak sztárvendégként. Voight még tavaly októberben kiállt Trump mellett, szerinte ő volt a legjobb választás elnöknek.

(A cikkhez a Vulture, a Telegraph, és a Heavy összesítéseit használtam fel.)

Ne maradjon le semmiről!