A Fishing kinőtte Orfűt

17581238 4e615e8cc2076c34a5c027a032807fa4 wm
2017.06.20. 13:16

Ha ön most ezt a cikket olvassa, de még nincsen jegye az idei Fishing on Orfűre, akkor az alábbi két dolgot teheti: tovább olvas, és szidja az eget, amiért nem vett időben belépőt, vagy még most kikapcsolja az internetet, hogy ne is tudja meg, miről marad le. A fesztiválra rekordidő alatt ment el minden jegy, mi pedig bemutatjuk: mi várható Dél-Magyarország legkedveltebb zenei eseményétől.

Már a nulladik nap előtt lejöttünk Orfűre, hogy Egyedi Péter sajtófőnök körbevezessen minket, meséljen az újdonságokról, illetve megosszon velünk néhány háttér-információt. A két legnagyobb változás, hogy az Orfűnek helyet adó kemping nagyjából ki lett maxolva, az új helyszíneket már a tó köré szervezik, a másik pedig az, hogy minden eddiginél nagyobb figyelmet kap a gasztronómia a fesztiválon.

Új helyszínek, színpadok, kívül, belül

Egyedi Péterrel bejártuk a fesztivál két új helyszínét, a Medvehagyma Házat, illetve a Muskátli Udvart. Előbbi rögtön két funkciót is szolgál, nappal ez lesz a Gyermekbirodalom, tehát a gyerekmegőrző és játszóház rengeteg programmal, például Dolák-Saly Róberttel, illetve apás-anyás beszélgetés olyan zenészekkel, mint Pásztor Anna (Anna and the Barbies), Papp Szabi (Supernem) vagy Takács Zoltán Jappán (Soerii & Poolek). Ugyanitt épült egy nagyon klassz faszerkezet és stég, ahol a Fonó Zeneudvar részeként főleg népzenei koncertek lesznek a tóparton. Jön Lajkó Félix, Dresch Mihály, a Parno Graszt, de lesznek táncházak és Szabadegyetem-beszélgetések is.

A Muskátli Udvar az elmúlt évek pozitív trendjét követi, és immáron a Fishing on Orfűn is van külön színházas színpad. FOO Színházkert néven, egy nagyon klasszul kinéző udvaron. Olyan társulatok jönnek, mint a L'art pour l'art, a Baltazár Színház kabaréja vagy Mácsai Pál népszerű Örkény-egyszemélyese, az Azt meséld el, Pista!

Nemcsak kint, de bent is akad teljesen új helyszín, de ahogy Egyedi elmondta, a kemping telítettsége miatt már csak az erdő felé tudnak terjeszkedni. Ez lett A tűzhöz közel színpad, ami nem csak elképesztően hangulatos helyen van, és maga a színpad is egy hagyma és egy űrhajó keverékére hasonlít, hanem a program is kifejezetten eklektikusra sikerült. Komolyzenei zongorakoncerteket adnak alapvetően könnyűzenészként ismert előadók, Lévai Balázs, a fesztivál védőszentje sztorizik különböző vendégekkel, majd este koncertek is lesznek. Egyedi elmondta, hogy például a tavalyi Little G Weevil-koncerten kialakult spontán jammelés hatására is döntöttek úgy, hogy szeretnék, ha valami hasonló jönne létre tudatosan ezen az erdei részen. Ezt olyannyira komolyan gondolják, hogy amikor arra jártunk, négyen éppen egy zongorát próbáltak becipelni az erdőbe.

Jegyek, árak, pénz

Először is kezdjük a legfontosabbal:

nincs se napijegy, se hetijegy, se semmilyen belépő, aki lemaradt, az kimarad, vagy marad a feketepiac.

A fesztiválon van visszaválthatós repohár 200 forintért, az árak kifejezetten barátiak egy ekkora fesztiválhoz képest. Alapból hidegkomlós Drehert csapolnak (500 Ft), ami nálunk tavaly is abszolút fesztiválkedvenc volt a sörök között, de 650-ért lehet kapni Pilsner Uquellt is, illetve 500-ba kerülnek a gyengébb gyümölcsös sörök és az alkoholmentesek, de ezek legalább dobozos kiszerelésben.

A rövidek egységesen 700 forintba kerülnek (kivéve a Brill Pálinkák, az 800 Ft/feles), ami egyáltalán nem húzós, de ami ennél is fontosabb, hogy mennyi a fröccs. A fröccs valamiért a fesztiválos vendéglátás zabigyereke, ami sokszor drágábban jön ki, mint egy átkozott vodka-szóda. Orfűn azonban évek óta elég jó borászatok vannak a Borfaluban, idén például 13 különböző borház lesz jelen, és tényleg csak ajánlani tudjuk a sétálós (palackos) megoldást, mert nem csak kényelmes (nem kell cipelni az üres repoharat) és finom, hanem ár/érték arányban is csak kevés helyen lehet ilyen minőségtől berúgni. A borok decinként kétszázba, a szóda harminc forintba kerül, szóval Ha Csak Egy Fesztiválon Iszol Sör Helyett Fröccsöt, Az Orfű Legyen. Az üdítők egységesen 450 Ft/fél liter, a Red Bull 490, az ásványvíz 300, de ha valaki viszki-kólára vagy gin-tonikra esküszik, akkor az üdítőnek 100 forint a decije.

Étkezés

Egyedi azt is elmondta, hogy külön figyelmet szentelnek idén a gasztronómiának, amit az is jól jelez, hogy a honlapon külön fület kapott a téma. Olyannyira komolyan veszik, hogy a klasszikus mexikói, balkáni, török vagy éppen ősmagyar kaják mellett van japán, vegán, sőt orosz konyha is, még vagy egy tucat másik különlegesség mellett. A bejárás idejében még nem voltak kipakolva az étkezőhelyek, ezért konkrét árakat nem tudunk mondani, de ugyanúgy tud kajálni az is, aki csak pár száz forintért venne pizzát vagy hot dogot, mint azok, akik szívesen esznek különlegeset is egy fesztiválon.

Külföldi fellépők

Kifejezetten biztató, hogy egyre több külföldi fellépőt hívnak Orfűre, a legnagyobb durranás nyilvánvalóan a Red Fang, a legviccesebb sztónerbanda Amerikából, de nyugodtan lehetne említeni a tavaly ugyanitt elég vad koncertet adó Pulled Apart By Horsest, a Black Peakset, az amerikai '68-t, a matekrockos Hecket Nagy-Britanniából, az ikerpár duóból álló Gallery Circust vagy a Magyarországra lassan hazajáró Midnight Barberst, de rajtuk kívül lesz fellépő Szerbiából, Erdélyből és Belgiumból is.

Nem zenei programok

Természetesen elképesztően sok program akad a koncerteken kívül is. Horváth Gergely volt petőfis főszerkesztő például a moziban fog beszélgetéseket tartani dalszerzőkkel, illetve a rockzene és a vallás kapcsolatáról. Ugyanitt éjszaka szabadtéri filmvetítések is lesznek az animációtól a némafilmeken át egészen az olyan popzenés magyar filmekig, mint a #Sohavégetnemérős vagy a Balaton Method, de klipválogatások lesznek a fesztiválon fellépő zenekaroktól.

Idén is lesz az egész tavat megkerülő fröccstúra, ami mindig elég népszerű szokott lenni, de ugyanígy tartanak sörtúrát is. Érdemes időben regisztrálni, mert a fröccstúrára már csak egy napra lehet jegyet venni, de a sörtúra két napja is telt házas már a négyből. Tényleg baromi sok tematikus off program közül lehet még választani a testmozgástól a kajáláson át a szimpla henyélésig, tessék átnézni rendesen a programot. Bónusz még, hogy a minigolftól a teniszpályáig egy csomó helyre akciósan lehet menni Fishing-jegyekkel.

Egyéb

  • Feltűnő lehet, hogy szokatlanul kevés szponzorációt lehet látni a fesztiválon. Egyedi elmondta, hogy hosszú távon kizárólag a jegyeladásokból szeretnék fenntartani a fesztivált, és inkább nem kérnek idióta szponzorációs akciókból, hogy azok se rontsanak a bulizók hangulatán. Meglehetősen kevés olyan nagyfesztivál van Magyarországon, ahol egyáltalán nincs szponzorszínpad, és a legnagyobb fellépőhelyet konkrétan a 30Y frontemberének a kutyájáról nevezték el. (Itt egyébként összesen két cég, a Jameson és az Absolut szponzorál egy-egy helyszínt.)
  • Tízezer hamutartót osztanak ki a belépők mellé, hogy a fesztiválozók ne eldobják a földre, hanem rendesen gyűjtsék a csikkeket.
  • Nincs applikáció, de a honlap telefonbarát, és természetesen osztogatnak programfüzetet.
  • Sokkal több a leülős, pihenős hely, illetve a dekoráció, mint korábban.
  • Továbbra sem bömböltethetik a zenét a vendéglátóegységek, amit kötelezővé kéne tenni minden egyes zenés eseményen.
  • A fesztiválon kívül is bőven lehet inni és enni a környéken, bár nekünk 1590-ért sikerült egy nem túl jó pizzát kifogni a tó mellett.
  • Idén is lesz Úszószínpad a tavon, többek között játszik a Mary Popkids, Jónás Vera és a Ricsárdgír is.
  • Idén már két kisvonat közlekedik a tó körül, hogy még könnyebbé és gyorsabbá tegyék a közlekedést a fesztiválozóknak.

Ne maradjon le semmiről!