Alig 21 évesen elhunyt Lil Peep, az emo rap úttörője

2017.11.16. 13:28

Túladagolásban elhunyt Gustav Åhr, ismertebb nevén Lil Peep. A mindössze 21 éves rapper az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapott, sokan az emo meghonosítójának tartották a hiphopon belül. Azonban a növekvő népszerűsége ellenére súlyos drogproblémákkal és depresszióval küszködött.

Peep New Yorkban nőtt fel Long Island és Long Beach környékén, első mixtape-jét pedig 2015-ben rakta fel a netre alig 19 évesen. Az internet nagyon hamar felfedezte magának Peepet, aki nem csak a megjelenése, de a zenei stílusa miatt is kilógott az eddig ismert trendekből.

Az arctetkós, piercinges, hófehér Peep alapvetően klasszikus Soundcloud-rapper, aki lo-fi technikával rögzítette a számait, azonban tematikailag nagyon eltért mindentől, ami a műfajtól megszokott. Peep alapvetően a jól ismert déli rapes, trapes témákat vitte át egy sötétebb, nyomasztó, depresszív világba, ami csak hangzásában merített a hiphopból, valójában sokkal nagyobb hatása volt a zenéjére a poszthardcore-nak, emónak vagy éppen a metálnak. Nem véletlenül említette több interjúban Gucci Mane mellett erős hatásként a Crystal Castlest, a My Chemical Romance-t vagy a Red Hot Chili Peppers, és használt hangmintákat Radiohead-, Oasis- vagy éppen Slayer-számokból.

A dalszövegei ráadásul a közhelyes gengszterkedés vagy macsóskodástól is eltértek, rengeteg száma szól az öngyilkosságról, tönkre ment kapcsolatokról, drogfüggőségről vagy éppen a boszorkányságról. Nem véletlen, hogy az inkább egy metalcore banda frontemberére hasonlító rapperről idén januárban közölt egy hatalmas anyagot a Pitchfork, mint az emo jövője, és hasonlóról írt idén áprilisban a Vice is.

Lil Peep sok szempontból beleillett abba a narratívába, hogy a Z-generációs fiatalok hangszerek helyett ma már hiphophoz nyúlnak még akkor is, ha voltaképpen hardcore-t (például a Ho99o9), metált (Scarlxrd) vagy éppen emót akarnak játszani. Peep ráadásul abban is élen járt, hogy a még mindig macsó, soviniszta, sokszor homofób hiphop világában augusztusban bejelentette, hogy biszexuális, majd sokáig úgy tűnt, hogy összejött a melegségéről valamivel korábban valló ILoveMakonnennel. Mondani sem kell, hogy a pénz, drogok, fegyverek, na meg a pinák-vonalon mozgó hiphopban milyen paradigmaváltást jelent, amikor egy fekete és egy fehér rapper látszólag párkapcsolatban vannak egymással, és még fel is vállalják.

Azonban Lil Peep hatását a műfajra már lehet sosem tudjuk rendesen lemérni. A rappert a hírek szerint Tucsonban szállították kórházba a fellépése előtt drogtúladagolás miatt, ahol aztán nem tudták megmenteni az életét. Nem csak a dalszövegeiben, de a közösségi oldalain is rendszeresen vallott vagy posztolt a droghasználati szokásairól, állítása szerint kokain-, extasy- és Xanax-függőségtől szenvedett. A rapper a halála előtt arról posztolt, hogy bevett egy csomó Xanaxot, de jól van. Egyelőre a halál pontos okát nem tudni, a Youtube-on kering egy videó, amin Lil Peep öntudatlanul fekszik a turnébuszban, és olyan hírek is vannak, hogy hamisított gyógyszert adtak el neki Xanax helyett.

Lil-Peep-920x584

Peep hatását az viszont jól jelzi, hogy az újhullámos trapelőadók mellett rengeteg más ismert zenész is részvétét fejezte ki a hír hallatán. ILoveMakonnen összetört, de sajnálatát fejezte ki Pete Wentz (Fall Out Boy), Travis Barker (Blink-182), Lil Yachty, Lil Pump, Lil B, Diplo és Denzel Curry is.

Ne maradjon le semmiről!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport