Meghalt France Gall, az 1965-ös Eurovíziós Dalfesztivál győztese

2018.01.07. 16:56

Meghalt France Gall francia énekesnő, az 1960-as években népszerű yé-yé stílus képviselője, az 1965-ös Eurovíziós Dalfesztivál győztese. Gall a francia rock- és könnyűzene egyik legismertebb szerzője és előadója, Michel Berger özvegye volt.

Az énekesnő 70 éves volt, és már két éve küzdött a rákkal.

France Gall 1947. október 9-én született Párizsban. Tizenöt évesen abbahagyta iskolai tanulmányait, és megkezdte énekesi pályafutását. Apja, Robert Gall dalszövegeket írt Charles Aznavournak, és már korán támogatta lánya zenei karrierjét, kezdetben maga is írt dalokat France-nak. 

France Gall később megismerkedett Serge Gainsbourg-ral, a francia sanzon fenegyerekével, aki erotikus utalásokkal teli dalokat írt neki, köztük a Poupée de cire, poupée de son-t (Viaszbaba, rongybaba), amellyel a szőke énekesnő Luxembourg színeiben megnyerte az 1965-ös Eurovíziós Dalfesztivált. A szám óriási sikert aratott egész Európában, öt nyelven vették fel, és más előadók is feldolgozták, magyarul Viaszbaba címmel Toldy Mária adta elő.

A fesztivál után Gall egy német lemezkiadóval írt alá öt évre szóló szerződést, ezért 1966 és 1972 között németül énekelt, legismertebb német nyelvű slágerei közé tartozik az Ich liebe dich, so wie du bist, a Kilimandscharo, a Zwei Apfelsinen im Haar és az Ein bisschen Goethe, ein bisschen Bonaparte. 

Legnagyobb sikereit azokkal a dalokkal aratta, amelyeket Michel Berger írt neki, köztük az Ella, elle la vagy a Tout pour la musique. Gall és Berger 1976-ban házasodott össze, a férfi 1992-ben, 44 évesen halt meg szívrohamban. Öt évvel később elhunyt két gyermekük közül a 19 éves Pauline is, aki cisztás fibrózisban szenvedett. 

Mindezt az énekesnő nehezen heverte ki, és csak ritkán lépett fel a nyilvánosság előtt. Gall 2015/16-ban tért vissza sikeresen a Résiste-tel, egy 1981-es slágerének címét viselő musicallel, amelynek 350 ezer nézője volt Franciaországban, Svájcban és Belgiumban, és olyan dalokból áll, amelyeket ő és a férje írt és adott elő, mint az Aime-la vagy Tout pour la musique című világslágerek.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!