Bertrand Cantat ártatlan magyar feleségének halála ügyében

2018.07.06. 14:57

Vádemelés nélkül beszüntette pénteken a Bertrand Cantat elleni vizsgálatot a dél-franciaországi Bordeaux ügyészsége a francia rockénekes magyar felesége, Rády Krisztina nyolc évvel ezelőtti halála ügyében.

A zenészt csütörtökön kihallgatták a bordeaux-i rendőrségen, miután egy feminista egyesület feljelentése nyomán június 3-án újraindították a vizsgálatot nem szándékosan halált okozó fizikai erőszak és pszichológiai nyomásgyakorlás gyanújával. Bertrand Cantat ellen Yael Mellul, a Femme et libre (Nő és szabad) nevű feminista egyesület elnöke tett feljelentést, azt állítva, hogy a zenész erőszakos viselkedése nagy szerepet játszott abban, hogy Rády Krisztina 2010-ben öngyilkos lett bordeaux-i otthonukban.

A nyomozók ezért ismét megvizsgálták, hogy milyen körülmények között vesztette életét 2010 januárban Rády, a Párizsi Magyar Intézet egykori művészeti vezetője. A rendőrség már akkor is meghallgatta Bertrand Cantat-t is, aki a házban aludt, amikor felesége felakasztotta magát. Marie-Madeleine Alliot bordeaux-i ügyész a meghallgatás után közölte a sajtóval, hogy a vádhatóság eleve az ügy lezárása felé hajlott, miután az előző vizsgálatok már minden részletre fényt derítettek.

Antonin Lévy, a zenész ügyvédje szerint ez, a sokadik feljelentés is hazugságokon alapult, mint az összes többi, és megjegyezte, hogy Rády Krisztina szülei sem támogatták az újabb eljárást. A francia sajtóban az elmúlt években rendszeresen jelentek meg olyan állítások, miszerint Cantat erőszakosságával kergette öngyilkosságba két gyermeke anyját. Az ügyben a bordeaux-i ügyészség 2013-ban már egyszer újraindította a nyomozást, miután nyilvánosságra került egy magyar nyelvű felvétel, amelyben halála előtt Rády Krisztina a szüleinek hagyott üzenetében arról beszél: rettegett erőszakoskodó exférjétől.

Az ügyészség akkor azt feltételezte, hogy Rády halálához köze lehetett a testi és lelki erőszaknak, amelyet volt férje gyakorolt rá, de végül nem indult eljárás a zenész ellen.

Cantat az 1980-as években alapította Noir Désir nevű zenekarát, és hosszú időn át ő volt az  első számú francia rocker. 2004-ben nyolc év szabadságvesztésre ítélték, mert egy évvel korábban egy litván hotelben részegen agyonverte barátnőjét, Marie Trintignant színésznőt. 2007-ben szabadult, jó magaviselet miatt. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?