Bertrand Cantat ártatlan magyar feleségének halála ügyében

2018.07.06. 14:57

Vádemelés nélkül beszüntette pénteken a Bertrand Cantat elleni vizsgálatot a dél-franciaországi Bordeaux ügyészsége a francia rockénekes magyar felesége, Rády Krisztina nyolc évvel ezelőtti halála ügyében.

A zenészt csütörtökön kihallgatták a bordeaux-i rendőrségen, miután egy feminista egyesület feljelentése nyomán június 3-án újraindították a vizsgálatot nem szándékosan halált okozó fizikai erőszak és pszichológiai nyomásgyakorlás gyanújával. Bertrand Cantat ellen Yael Mellul, a Femme et libre (Nő és szabad) nevű feminista egyesület elnöke tett feljelentést, azt állítva, hogy a zenész erőszakos viselkedése nagy szerepet játszott abban, hogy Rády Krisztina 2010-ben öngyilkos lett bordeaux-i otthonukban.

A nyomozók ezért ismét megvizsgálták, hogy milyen körülmények között vesztette életét 2010 januárban Rády, a Párizsi Magyar Intézet egykori művészeti vezetője. A rendőrség már akkor is meghallgatta Bertrand Cantat-t is, aki a házban aludt, amikor felesége felakasztotta magát. Marie-Madeleine Alliot bordeaux-i ügyész a meghallgatás után közölte a sajtóval, hogy a vádhatóság eleve az ügy lezárása felé hajlott, miután az előző vizsgálatok már minden részletre fényt derítettek.

Antonin Lévy, a zenész ügyvédje szerint ez, a sokadik feljelentés is hazugságokon alapult, mint az összes többi, és megjegyezte, hogy Rády Krisztina szülei sem támogatták az újabb eljárást. A francia sajtóban az elmúlt években rendszeresen jelentek meg olyan állítások, miszerint Cantat erőszakosságával kergette öngyilkosságba két gyermeke anyját. Az ügyben a bordeaux-i ügyészség 2013-ban már egyszer újraindította a nyomozást, miután nyilvánosságra került egy magyar nyelvű felvétel, amelyben halála előtt Rády Krisztina a szüleinek hagyott üzenetében arról beszél: rettegett erőszakoskodó exférjétől.

Az ügyészség akkor azt feltételezte, hogy Rády halálához köze lehetett a testi és lelki erőszaknak, amelyet volt férje gyakorolt rá, de végül nem indult eljárás a zenész ellen.

Cantat az 1980-as években alapította Noir Désir nevű zenekarát, és hosszú időn át ő volt az  első számú francia rocker. 2004-ben nyolc év szabadságvesztésre ítélték, mert egy évvel korábban egy litván hotelben részegen agyonverte barátnőjét, Marie Trintignant színésznőt. 2007-ben szabadult, jó magaviselet miatt. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport