Meghalt Orbán József, a 100 Folk Celsius frontembere

2018.07.30. 09:28

Hosszú, súlyos betegség után meghalt Orbán József, a 100 Folk Celsius frontembere, jelentette be Littvay Imre zenekarvezető. 

Orbán József 1948. március 1-jén született Pinkamindszenten. A 100 Folk Celsiust 1976 nyarán alapította Littvay Imre, Balla Gábor és Somogyi Tibor társaságában. A zenekar teljes pályafutása alatt főként country- és bluegrassdalokat írt. Orbán a kezdetektől zeneszerzője és dalszövegírója volt a zenekarnak. 

A zenekar első, 100 Folk Celsius című lemeze 1982-ben jelent meg, 70 000 példányban kelt el, és szinte rögtön aranylemez lett.

A nagy ugrást az 1984-ben megjelent harmadik sorlemezük – egyben első gyereklemezük –, a Paff, a bűvös sárkány hozta el, amiből 300 000 példányt adtak el, és előbb arany-, majd platinalemez lett. A zenekar pályafutását folytonos kettősség jellemezte, mert miközben az Egyesült Államokban rangos countryfesztiválokon játszottak, és több sikeres turnét is lebonyolítottak, itthon gyerekdalokat játszó zenekarként maradtak meg a nagyobb közönség számára.

A zenekar 1987-ben megkapta a Magyar Rádió eMeRTon-díját.

A 100 Folk Celsius legutóbb 2017-ben adott ki lemezt, az Omega fennállásának 55. évfordulójára készítették el az Omega Countryt. A zenekart elkísérték a jubileumi turnéjuk pár állomására is, itt azonban Orbánt betegsége miatt a zenekarban korábban megforduló Heilig Gábor helyettesítette.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport