Meghalt Aretha Franklin

2018.08.16. 16:02

76 éves korában meghalt a soul legendás királynője, Aretha Franklin. Franklinnél 2010-ben diagnosztizáltak rákot, legutolsó fellépése 2017 novemberében volt, Elton Jonh AIDS-alapítványának rendezvényén. A zártkörű rendezvény előtt utoljára 2017 augusztusában lépett fel Philadelphiában, annak ellenére, hogy az énekesnő már akkor is a kiszáradással és a fáradékonysággal küzdött.    

Aretha Franklinnek húsz száma szerepelt Amerikában a Billboard Hot R&B/Hip-Hop Songs listán, ő volt az első női zenész, akit beiktattak a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. 1968 és 1975 között minden évben ő kapta a Grammy-díjat a legjobb rythm and blues énekesként, összesen 18 Grammyt nyert a pályája alatt. 

Emellett több mint 75 millió lemezt adott el, és három elnök beiktatásán énekelt, legutóbb 2009-ben Barack Obamáén. 2005-ben George W. Bush akkori elnök a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, az Elnöki Szabadság-érdemrendet adta át neki.

A Memphisből származó énekesnő egy híres baptista prédikátor lánya volt. Karrierje akkor kezdett felívelni, amikor 1966-ban az Atlantic Recordhoz került, ahol Jerry Wexler producer énekesnőként a híres Muscle Shoals Rhythm Section mellé állította. Két évvel később már Amerikában és Európában is Lady Soulként emlegették. Ekkoriban születtek leghíresebb dalai: a Chain of Fools, az I Say a Little Prayer (ezt eredetileg nem ő énekelte, de az ő verziója vált igazán híressé), a Respect (ezzel a dallal is ez történt) vagy a Natural Woman. 

A diszkókorszakban akadozni kezdett a karrierje, de a Blues Brothers című kultfilmben való szereplésével visszakerült a közönség szívébe, és a nyolcvanas években olyan számai szóltak, mint a Who's Zooming Who? vagy a George Michaellel előadott I Knew You Were Waiting (For Me). Mivel ekkoriban egyre erősebben félt a repüléstől, a sikert nem tudta igazán kihasználni, nem turnézott az Egyesült Államokon kívül. Fellépései, tévés szereplései mégis mindig eseményszámba mentek, 2014-ben például, amikor Adele egyik dalát énekelte el David Letterman műsorában: 

Franklin több volt, mint egy énekesnő, a feketék polgárjogi harcának éppúgy az egyik ikonja lett, mint a női egyenjogúságnak. (Respect című dala a mai napig ennek az egyik szimbóluma.) Ugyanakkor a szakmai sikerei ellenére nehéz élete volt, már tizenévesen anya lett, összesen négy gyereke született négy apától. Egyik férje verte, apja rablótámadás áldozata lett. Egész életében küzdött, többek között alkohol- és súlyproblémái voltak. De gondjairól nem beszélt szívesen, úgy tartotta, hogy ezek nem tartoznak a nyilvánosságra.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?