A Sony önként szétoszt 750 millió dollárt

2018.08.21. 14:24

A Sony Music szétosztja az előadói között azt a 750 millió dolláros profitot, amit abból szereztek, mikor tavasszal eladták a Spotify részvényeik 50 százalékát. A céget semmi sem kötelezte arra, hogy megossza a nyereséget az alkotókkal, valamiért mégis így döntöttek, írja a Variety.

A 750 millió dollár nagyon sokfelé megy, a ugyanis Sony mindenkinek juttat belőle, akivel az elmúlt 10 évben kapcsolatban állt, tehát azoknak az előadóknak is jut, akik azóta már másik kiadóval állnak szerződésben. Ez szépen hangzik, de jogilag egyáltalán nem lesz egyszerű megvalósítani, és ebben a tekintetben nagyon fontos, hogy a Sony önkéntes alapon osztja szét ezt a pénzt, ami miatt nehezebb lesz megtámadni valaki olyannak, aki esetleg mégsem kap belőle, egy korábbi szerződésbontás miatt.

A pénz szétosztásának a módszere a következő: a Sony megnézte, hogy abban a 10 éves időszakban, amíg rendelkezett ezekkel a részvényekkel, mekkora bevételt termelt, majd elosztotta azzal a bevétellel, amit az adott előadó hozott be, vagyis a legnagyobb halak kapják a legtöbb pénzt. Ezt mindenkire kiszámolni elég hosszadalmas, de a Sony szakemberei már egy ideje dolgoznak ezen és azt ígérik, hogy augusztus végéig mindenki megkapja a részét az üzletből. 

A húzással a Sony tett egy szép gesztust a jelenlegi előadói felé, továbbá nyomást helyezett a vetélytársakra is, akiknek ezek után nyilatkozniuk kell arról, hogy követik-e a Sony útját, vagy sem. Ha pedig mondjuk a Universal azt mondja, hogy nem osztja meg a Spotify részvényekből származó profitot, akkor az szintén segíthet a Sony-nak új ügyfeleket szerezni.

A Sony istállójába jelenleg olyan zenekarok tartoznak, mint az ABBA, az AC/DC, vagy a Kings of Leon, de náluk van Britney Spears és Justin Timberlake is. 

Ne maradjon le semmiről!