Szét vagyok folyva, mint az akvarell

2018.09.28. 14:46

"Tíz picsa bekövette a szép pofid, kár, hogy kilenc fakeprofil, egy meg az anyád" – szövegeli a Gege néven reppelő Sára Gergely a Csapda című klipdalában, ami a szintén most megjelenő EP-jének a címadója is egyben. A nyolcszámos anyag és a szám klipje is az Indexen debütál.

A Csapda az album nyitószáma, intro és ars poetica is egyben. "Retkes, lerobbant helyeken és vécékben akartunk forgatni egy trashy imidzsvideót hozzá. Nem azt akartuk, hogy teátrálisan szöges ellentéte legyen a lean-es pohárral bikinis csajok között álló, 100 dollárosokat szóró előadók klipjeinek, inkább valamiféle kelet-európai lenyomatot szerettünk volna csinálni" – mondja Gege a klipről.

Az operatőri munka és a vágás Babaitisz Jorgosz munkája, akivel a repper már korábban is dolgozott. "Amikor kitaláltam a koncepciót, már tudtam, hogy vele szeretném megcsinálni ezt is. Kimentünk, megkerestük az ehhez illő szettingeket, felvettük a nyersanyagot, aztán arra törekedtünk, hogy minél rontottabb legyen képileg." Az eredmény a Stenken látható először:

A hip-hop mellett az irodalom világában is otthonosan mozgó Sára Gergely nyolc-kilenc hónap alatt hozta össze a Csapda című EP-t, amihez összesen 11 trekk készült, de ezek közül végül nyolc került fel az anyagra.

A szövegkoncepció az volt, hogy egy kicsit kultúraidegen, kelet-európai beszédpozícióból és nézőpontból világítsam meg azokat a jelenségeket, amik a mai, elsősorban amerikai dalszövegekben nagyon erősen fetisizálva jelennek meg. Ezt egyszerűen úgy fogalmaznám meg, hogy az egyes trekkek koncepcióit a legtöbbször a széthypeolt treppek témái határozták meg: pénz és anyagi javak, drog, nők, kivagyiság és kilét. Ezekről a témákról igyekszem saját hangon beszélni, átfordítani azt, amit az amerikai repperek mondanak valamivé, ami a minket körülvevő társadalmi és kulturális kontextusról beszél.

– mondja Gege, aki ezúttal közreműködők nélkül dolgozott. Nem azért, mert nem szeret másokkal együttműködni, hanem mert ezúttal egy olyan anyagot szeretett volna kiadni a kezei közül, amelynek minden sora, ez egész gondolatisága az övé.

"Itthon sok producer és újsuli iránt elkötelezett repper is elköveti azt a hibát, hogy a két-három évvel ezelőtt trendi amerikai zenéket próbálják másolni, nem keresnek saját hangot, valamit, ami túlmutat azon, amit már létrehoztak mások, máshol. Amikor zenéket válogattam a lemezre, erős szempont volt, hogy ne klasszik cloud meg trap alapokra írjak. Olyan producerekkel szerettem volna dolgozni, akik előremutatóak zeneileg. Tzapanak (ELEVATED) és q.ltur-nak ezért is van rajta két-két alapja, ők nem trendeket próbálnak követni, hanem egyedi hangzásvilágot hoznak létre, európai színvonalon" – magyarázza Sára Gergely.

Bár közreműködők nincsenek, vendégeskedő sorok azonban szerepelnek az EP-n. "Mindig is szívesen dolgoztam vendégszövegekkel, most sincs ez másképp. Az egyik számban Post Malone, 21 Savage vagy épp egy Migos-bar van megidézve, a következőben meg magyar költők sorai tűnnek fel. Szóval hype MC-k és Ady egy EP-n" – összegez Gege.

Az anyagot szintén a Stenken lehet először hallani:

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?