Bruce Dickinson Szarajevó díszpolgára lett

2018.11.02. 08:33

A hír nyúlfarknyi, tessék:

Gradsko vijeće je, u nastavku sjednice, usvojilo Odluku da se Bruceu Dickinsonu dodijeli priznanje „Počasni građanin Grada Sarajeva“. Udruženje umjetnika “CONCEPT MEDIA” je uputilo prijedlog za dodjelu priznanja koji je Komisija za izbor i imenovanja utvrdila, te uputila Gradskom vijeću na razmatranje.

Jó, nem szórakozunk senki idegrendszerével, a lényeg, hogy az Iron Maiden énekese, a korábban közepesen sikeres szólókarriert is befutó Bruce Dickinson, akinek nem is olyan rég jelent meg egy végtelenül szórakoztató önéletrajzi regénye, szóval az ember, aki vív, ugrál, énekel és repülőt is vezet - mármint hivatalosan, utasszállító nagygépeket is - Szarajevó díszpolgára lett.

Mindezt azért, mert Dickinson és akkori zenekara - a Maidenből éppen ki volt szállva - a Skunkworks 1994 december 14-én koncertet adott a városban, ami csak első olvasatra nem nagy truváj, koncertezett már ott sok zenekar, ugye, csak éppen Dickinsonék a háború közben tették ugyanezt, úgy, hogy a buli közben a szerbek konkrétan ágyúzták a várost.

Szarajevó ostroma 1992. április 5. és 1996. február 25. között, azaz 1425 napon át tartott. A modern hadviselés történetében még soha nem volt olyan ostrom, ami így elhúzódott volna. Háromszor annyi ideig tartott, mint Sztálingrádé, és egy évvel tovább, mint Leningrádé.

A szarajevói városi tanács azzal indokolta a díszpolgári címet, hogy Dickinson külföldi állampolgárként jelentősen hozzájárult a város fejlődéséhez és elismeréséhez, valamint sokat tett a szolidaritáson, demokrácián és az alapvető emberi jogok betartásán alapuló emberi kapcsolatotok javítása érdekében.

Az énekes 2016-ban ismét járt Szarajevóban, a Scream For Me Sarajevo című dokumentumfilm forgatásán, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a díszpolgári címet ő maga veszi-e át november 25-én. "Nagyon köszönöm mindenkinek, különösen a város lakóinak. Ez legalább annyira szól nekik, mint nekem."

Ne maradjon le semmiről!