Még mindig nem térhet haza Lerch István

2018.12.03. 09:13

V'Moto-Rock legendás zeneszerzője hosszú ideig volt kórházban, hét hónapon át ráadásul az intenzíven kezelték, de felépült, és egy éves rehabilitáció után már nagyon közel jár ahhoz, hogy hazaengedjék. A kórházat elhagyhatta, most egy jól felszerelt otthonban gyógyul tovább, ahol logopédus és gyógytornász is foglalkozik vele, de az Erkel Ferenc-díjas zeneszerző egyelőre a saját otthonába még nem térhet vissza.

A zenész, akinek többek között olyan slágereket köszönhetünk, mint az Angyallány, a Fekszem az ágyon, a Jégszív vagy a Tűzvarázsló, két éve kapott sztrókot, életmentő műtéten esett át, de később újabb agyvérzést kapott. Lerch hét hónapig volt életveszélyben, több kórházban megfordult, de legyengült szervezete több fertőzést is összeszedett, végül a párja szerint "az ország legjobb rehabilitációs intézetébe" került (a Blikk cikke nem nevezte meg), ahol kigyógyították a négy hónapig tartó tüdőgyulladásából.

Egy hónap után merték kimondani, hogy biztosan életben marad. Még messze nincs olyan szinten, hogy itthon biztonságban legyen, de ahhoz képest, hogy az orvosok lemondtak róla az első fél évben, rengeteget javult az állapota.

Hivatalosan három hónapig, egyedi esetben fél évig lehet kórházi rehabilitáción egy beteg, de Lerch esetében sikerült elintézni, hogy 15 hónapot gyógyulhasson - ennél hosszabban azonban nem maradhatott az intézetben. Haza viszont az orvosok nem akarták engedni, mert az agyvérzés szövődményeként epilepsziás rohamok maradtak vissza, így maradt az a jól felszerelt otthon, ahol most lábadozik.

Türelemmel várunk, örülünk minden apró fejlődésnek, minden felszedett kilónak, minden centiméternek, amivel magasabbra emeli a lábát vagy a karját.

Egy sztrók után a felépülés nagyrészt attól függ, hogy melyik agyterületet érintett, illetve mekkora volt a károsodás. A jobb oldal károsodása a bal oldal mozgását és érzékelését rontja, míg a bal oldalé a jobb oldalit, továbbá a beszédértést és a beszédet. Romolhat a beteg légzése, nyelése, egyensúlya, hallása, látása is. A rehabilitáció során a betegnek gyakran újra meg kell tanulni járni és beszélni. (Blikk)