Egy ősbemutató, Schönberg és rengeteg Paganini

ODZ csoport foto valuska gabor-jo
2018.12.12. 16:23

Egészen rendhagyó koncertet közvetítünk este fél nyolctól a Zeneakadémiáról. Az amúgy is igen bátor koncertműsorokkal jelentkező Óbudai Danubia Zenekar ma este először Szentpáli Roland La Follia című darabját játssza, ami egyben ősbemutató is. A Follia egy viszonylag egyszerű, ősrégi akkordsor, amire a reneszánsz és a barokk zenében is sok nagy szerző írt – az improvizációnak tág teret engedő – variációkat. Szentpáli ezt a zenei hagyományt ülteti át teljesen modern keretek közé.

Ezt Arnold Schönberg egyik híres darabja, az op. 31-es Varióciók zenekarra követi. A 12 alaphangra írt (dodekafon) Variációk első hangzásra nagyon furcsa a tonális zenéhez, könnyen felismerhető hangnemekhez  szokott fülnek. Nem véletlen, hogy 1928-as bemutatójakor kitört a botrány: a közönség nem volt, igaz, nem is lehetett felkészülve erre a hangzásvilágra. Azóta Schönberg a kánon része lett, és bár a zenéje odafigyelést igényel, nem annyira nehéz észreveni benne a szépséget, főleg ha jól játsszák.

A szünet után a színpad alól a zongora is előkerül, Szergej Rahmanyinov Paganini-rapszódiája következik. Rahmanyinov sajátos dramaturgiát választott, a téma mintha apró mozaikokból, a fülünk hallatára állna össze. "Ezután a variációk úgy követik egymást, mintha egy szerves zenei fejlesztés eredményei volnának. A különböző zenei karakterek, a távoli hangnemek, a legváltozatosabb műfaji kitekintések fantasztikus sebességgel követik egymást, a szólista pedig újabb és újabb lehetőséget kap virtuóz képességeinek megcsillogtatására" – írja a koncertismertetőben Molnár Szabolcs.

A Paganini-variációk a koncert utolsó darabjában is maradnak, de itt a zeneszerző Witold Lutosławski. A Paganini a-moll capricciójának témájára írt variációsorozat a kétzongorás repertoár népszerű darabjának számít. A ma esti az egy zongorára és zenekarra hangszerelt átirat.

A zenekart Káli Gábor vezényli, a szólista Balog József. A koncertet az Index Facebook-oldalán is közvetítjük, sajnos ezúttal technikai okok miatt kivételesen élő kommentek nélkül. A műsorról, a vendégkarmesterről és a zongoristáról Molnár Szabolcs koncertismertetőjében lehet bővebben olvasni.

(Borítókép: Valuska Gábor)