Már negyven éves, de még mindig aktív a Balaton

1979 köztudottan emlékezetes éve volt a könnyűzenének: ekkor jelent meg például a Joy Division Unknown Pleasures című lemeze, a Clash London Callingja, az AC/DC Highway To Hellje, az Undertones debütalbuma és a Pink Floyd The Wallja, Magyarországon pedig többek között megalakult a Balaton, a magyar underground legendás zenekara.

A Balatont Víg Mihály és Hunyadi Károly alapította, akik kezdetben a saját szerzeményeiket, valamint Vető János és Kozma György verseit zenésítették meg és adták elő diavetítésekkel egybekötve a BME Bercsényi Kollégiumában és a Kassák Klubban. A zenekar az első koncertjét 1980-ban adta az URH-val a Kulich Gyula téri pszichiátrián.

A Balaton zenekar Ady estje

1981-ben már a híres brit NME zenei szaklap is megemlítette őket – a Spionsból ismert Molnár Gergely, a Vágtázó Halottkémek, a Beatrice és az URH mellett – a magyar újhullámról szóló, Hungarian Rhapsody and other Magyar Melodies című cikkében, amelyet Chris Bohn, a lap kelet-európai zenei életre szakosodott szakértője írt a Budapesten szerzett élményei nyomán.

Általában elektromos gitáron, ma este azonban akusztikusan játszik a két gitáros, bár a figyelem nagy része Mihályra (Víg), az énekesre összpontosul. Egy vérbeli előadó, aki ugyanúgy magára tudja vonni a figyelmet, mint Jimmy Pursey (Sham 69), és képes hasonló elkeseredést okozni. Csak beszél és beszél és ... látszólag nem érdekli a nagyrészt intellektuális közönség növekvő nyugtalansága, akiket azért néha megnevettet és megdöbbent gúnyolódásaival és a figyelemért kiosztott köszönömjeivel.

– állt az NME 1981-es cikkében.

Víg Mihály aztán a hasonlóan sokat hivatkozott, valamint Xantus János 1984-ben bemutatott, Eszkimó asszony fázik című filmjéből is ismert Trabant zenekarnak is tagja lett. A Balaton aztán hol létezett, hol nem, most pénteken azonban a budapesti Király és Paulay Ede utcákat összekötő Central Passage emeletén, a NyolcTíz Klubban játszik.

A zenekar később a Trip hajón is koncertezik majd, ahol többek között a 100 éve elhunyt Ady Endre verseit adják elő.

Ne maradjon le semmiről!