Nem lesz ott Ukrajna az Eurovízión

2019.02.27. 23:26

Miután az első helyezett helyett a második és a harmadik sem akar fellépni az idei Eurovízión, így végül Ukrajna idén nem képviselteti magát az Izraelben tartott zenei eseményen, írja az MTI. Ukrajna eredetileg egy Maruv nevű énekesnőt küldött volna, de végül ő azért nem mehetett, mert voltak orosz fellépései is korábban.

Ahogy nálunk A Dal, Ukrajnának is megvan a saját selejtezős versenye, amelyen eldől, ki indul az adott év Eurovíziós Dalfesztiválján. Idén Maruv nyert, azonban Ukrajna és Oroszország háborús helyzete miatt diszkvalifikálták, ugyanis több alkalommal is fellépett az oroszoknál azóta, hogy elfoglalták a Krími-félszigetet.

Helyette a versenyen második Freedom Jazz triót, majd a Kazka nevű formációt kérték fel, de egyikük sem vállalta. Előbbiről később kiderült, hogy szintén vállalt orosz fellépést nemrég. Végül úgy döntöttek, hogy inkább senkit sem küldenek, és kihagyják az idei eseményt. Maruv pedig meghívott kapott az Eurovízió oroszországi szervezőitől, hogy lépjen fel Moszkvában a dalverseny előtti rendezvényen.

A helyzet azonban, amely az idei hazai válogató körül kialakult, az átpolitizáltság jeleit hordozza. A társadalmi visszhang, a politikai erők nyomásgyakorlási kísérletei, az agresszor ország (Oroszország) beavatkozása az információs rendszerekbe gyakorlatilag oda vezettek, hogy a verseny eredménye átpolitizálódott

- közölte az ukrán közmédia azután, hogy bejelentették, inkább visszalépnek.