Kétszer csap le a kubai láz Budapesten

Son Del Nene 180628-022
2019.03.06. 21:15

A Buena Vista Social Club méltó utódja, a Son del Nene kétszer is fellép márciusban Budapesten. A forró kubai dallamokat először március 17-én az Ellátóban hallhatjuk, majd egy nappal később a MOM Kultban.

Wim Wenders mára legendássá vált Buena Vista Social Club című filmje világszerte ismertté tette a kubai ritmusokat. Azonban azt már kevesebben tudják, hogy Wendersnek pár évvel később volt egy másik filmje is, a Música Cubana – The Sons of Buena Vista, ami az utódokat mutatta be. Ebben a zenés filmben már Pedro Lugo El Nene Martínez is főszerepet játszott.

A jellegzetes sapkáiról ismertté vált énekes karrierjét a '80-as években kezdte, énekelt afro-cuban jazz együttesben, majd alapítótagja lett a Latin Grammy-díjas Los Jovenes del Sonnak. Turnézott Omara Portuondóval (aki májusban szintén Budapestre jön) és Ibrahim Ferrerrel is. Saját együttesét, a Son del Nenét 2006-ban alapította meg. A csapat azóta sorra adja a teltházas bulikat szerte a világban.

A most 59 éves El Nene a kritikusok szerint méltó utódja Ibrahim Ferrernek, régimódi úriemberként hűen közvetíti a Castro-korszak előtti Kuba zenei örökségét, elképesztő vitalitásával mindenkit jókedvre derít és táncra perdít.

(Borítókép: Kleb Attila / Get Closer)