A pultokon keresztül menekültek Ed Sheeran koncertje alatt a pánikoló emberek

2019.08.08. 00:23

Többen is jelezték, hogy kibírhatatlan volt a tömegnyomor Ed Sheeran koncertje alatt. Egy ponton a pultosok kezdték el behúzni és kiengedni a pánikba esett embereket. Olvasóink és a Sziget oldalán is többen panaszkodtak. 

Tömegjelenetek az Ed Sheeran koncerten

Egy olvasónk szerint az eset a színpad jobb oldalánál volt kritikus,

többen rosszul lettek, és a pultosok szedtek ki az embereket, több embert húztak ki, aki elájult.

Egy másik olvasónk arról írt, hogy

a koncert közepe fele egy nagyon hangos sikítást hallottunk, és arra figyeltünk fel, hogy egy húszas éveiben járó lány üvöltve, magán kívül rohan ki, körmeit belemélyesztve kétségbeesett barátjába.

A koncert Facebook-eseményénél is sokan panaszkodtak, volt aki vérfagyasztó élménynek írta le a tömegből való kijutást, és sokan többen szintén pulton keresztüli menekülésről számolnak be.

Magáról a fesztiválról való kijutás se ment zökkenőmentesen. Többen panaszkodtak, hogy nem tudnak kijutni a fesztivál területéről és sokáig állt a tömeg. Egy helyszínen tartózkodó kollégánk szerint nagyjából 20 perc volt, mire kiért, de ő szerencsés volt - olvasóink körül többen több mint egyórás várakozásról számoltak be. Az egyik biztonsági őr azt mondta, hogy a híd teherbírása miatt csak szakaszosan tudták engedni az embereket, ezért torlódtak fel.

Olyan sor van kifelé a Szigetről, hogy konkrétan nem lehet kijutni, áll minden

- írta éjfélkor egy másik helyszínen tartózkodó kollégánk, aki képet is küldött a kijutásra várakozó tömegről:

szigetkijutas
Fotó: Kaszás Tamás / Index

Azóta videofelvétel is érkezett ugyanerről:

Hatalmas tömeg volt este a Sziget kijáratánál

A Sziget fesztivál megkeresésünkre a következő közleményt küldte: 

Az idei Sziget egy világsztárral nyitott így már napokkal ezelőtt tudtuk, hogy teltház várható, ami 95 ezer embert jelent egy időben  a Fesztivál területén. Számítottunk rá, hogy a koncertre érkező látogatók egyszerre indulnak majd ki a buli végén és ezt a folyamatot a váratlan, rövid zápor még jobban felgyorsította. Figyelembe véve a K-híd teherbírását, a környező utcák és a közlekedési eszközök kapacitását úgy döntöttünk, hogy „megtörve” a tömeg haladását, szakaszosan engedjük ki a látogatóinkat a fesztivál területéről elkerülendő a „külső” torlódást, fennakadást. A kijutás a biztonsági szolgálat és a rendőrség folyamatos kontrollja mellett zajlott, a hatóságokkal szoros együttműködésben, a biztonsági terveknek megfelelően.

A  kötelező check-in rendszer és biztonsági intézkedések miatt már a kiérkezéskor felhívtuk a figyelmet arra, hogy időben érkezzen mindenki, így a koncertre való bejutás is gördülékenyen zajlott. A Nagyszínpad előtt 60 ezer ember élvezte  a koncertet, elképzelhető, hogy egy ilyen volumenű eseményen néhányan, hirtelen szembesülve a tömeggel, megijednek, ritkán ugyan, de előfordulhatnak ilyen esetek. Váratlan, személyi sérüléssel járó esemény nem történt, másfél órával a koncert után már szellősen, gördülékenyen ki lehetett jutni a fesztiválról.