Vasárnap este sírni fog!

2020.01.17. 16:36 Módosítva: 2020.01.19. 19:47

Sötét lesz és nyirkos hideg, ezért inkább ne menjenek sehova. A komolyzene-rajongóknak és az érdeklődőknek pedig érdemes lesz az Indexre kapcsolni, itt ugyanis 2020 első komolyzenei közvetítésén a lehető legklasszikusabb szimfonikus koncertet fogjuk tolni a Müpából.

A Budapesti Fesztiválzenekar először Beethoven egyik legismertebb és legmegindítóbb művét, a (D-dúr) hegedűversenyt játssza. Ez a mű a nagy német hegedűversenyek (Brahms, Bruch, Mendelssohn a másik három) közül talán a legimpozánsabb, bár ez nyilván ízlés dolga is. A hegedűművész Franz Clement folyamatosan nyaggatta Beethovent, hogy fejezze már be a művet, a mester viszont csak csúszott, csúszott, végül Clement az 1806-os ősbemutatón állítólag kénytelen volt blattolni (első látásra játszani).

Elég nagy bukás lett belőle, és a hegedűverseny csak évtizedekkel később vívta ki a koncert-repertoárokban a mai helyét. Érdekes lesz, hogy az 1708-as Stradivarin játszó fiatal amerikai hegedűs,  Benjamin Beilman milyen kadenciákat fog játszani, itt ugyanis a szólista kap némi teret a különböző verziók kipróbálására (vagy épp az improvizációra).

A szünet után Robert Schumann második szimfóniája következik, ami szintén elég népszerű, biztos, hogy nem valami eldugott kottatárból kellett a molyrágta partitúrát előkerestetni. A komponálásban szegény Schumannt nem csak a depressziója, de krónikussá váló fülzúgása is hátráltatta: bár az alapokkal hamar elkészült, a hangszerelés sokáig elhúzódott.

A szimfónia logikus választás a koncert második felére, ugyanis részben Beethoven inspirálta, de erős Bach-hatásokat is mutat. A hangulata ugyanakkor a komponista lelki állapotához képest meglepően pozitív. A BFZ-t a lengyel Marek Janowski fogja vezényelni.

Ennél jóval többet is megtudhat a darabokról, keletkezésükről és menet közben magáról az épp hallható zenéről, ha a koncertet az Index Facebook-oldalán követi, ott ugyanis, ahogy szoktuk, élő (szöveges) szakkommentárokkal kísérjük a videót. A közvetítés 19.45-kor kezdődik!

A koncertközvetítésre vonatkozó megállapodás értelmében a felvételt bizonyos idő töröltük, ezért ebben a cikkben sem található már meg.