Végleg eldőlt: a Led Zeppelin nem koppintotta Stairway to Heaven című dalát

2020.03.10. 08:58

Végleg lezárult a Led Zeppelin együttes ellen indított plágiumper, az illetékes szövetségi fellebbviteli bíróság is kimondta, hogy a Led Zeppelin együttes nem másolta le a Stairway to Heaven című dala nyitórészét a Spirit együttes egyik szerzeményéből – írja az MTI.

A San Franciscó-i fellebbviteli bíróság döntése nagy győzelem Jimmy Page gitáros és Robert Plant énekes számára, és csapást mért a Spirit együttes hagyatékának gondozóira.

A Spirit amerikai zenekar néhai gitárosának, Randy Wolfe-nak a vagyonkezelője 2014-ben indított pert a brit rockbanda ellen annak megállapítására, hogy a rocktörténelem egyik legnagyobb balladájának nyitó gitárdallamát a Spirit 1968-as Taurus című hangszeres szerzeményéről másolták el.

Wolfe 1966-67-ben írta a számot, évekkel a Led Zeppelin 1971-ben bemutatott Stairway to Heaven című dala előtt. A felperes társszerzőként akarta elismertetni Wolfe-ot, és az elmaradt szerzői jogdíjakért kompenzációt akart kapni.

A Los Angelesben évekig folyt perben Robert Plant és Jimmy Page azzal érveltek, hogy a Stairway to Heaven gitárdallama egy közismert egyszerű zenei futam, és az 1600-as évekre visszamenőleg találni olyan dallamokat, amelyekben felhasználták. Az bíróság akkor kimondta, hogy nem történt plágium, de a fellebbviteli bíróság új tárgylást rendelt el eljárási hiányosságok miatt.

Ne maradjon le semmiről!