Egy koreai popsztárnak sikerült kombinálnia a bolondok napját a koronavírussal

2020.04.01. 15:21

Április elseje van, ilyenkor elég gyakran tréfálkoznak az emberek kamuhírekkel és más hasonló klikkhajhász húzásokkal, azonban a koreai JYJ popcsapat egyik tagja, Jaejoong sikeresen átlépett egy elég egyértelmű határt. A popsztár Instagramon jelentette be mind a kétmillió követőjének, hogy elkapta a koronavírust, amit aztán felkapott a helyi média, és aggódó rajongók ezrei fejezték ki a szolidaritásukat. Aztán kiderült, hogy az egész csak egy vicc volt.

Dél-Koreában eddig közel 10 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak, és 165-en haltak meg a vírusban, de az énekes lett volna legismertebb fertőzött az országban, ezért érthető módon a helyi sajtó kiemelten kezelte a bejelentést. A New York Times szerint a férfi egy óra múlva bevallotta, hogy csak vicc volt az egész, azonban még a közismerten fanatikus K-pop rajongók is negatívan reagáltak, hogy pont egy ilyen helyzetben lehetne valami mással is viccelődni.

A népharag miatt a férfi letörölte az Instagram-profilját, majd később elnézést kért, amiért olyanokat írt, hogy kórházba került, és elnézést kér azoktól, akiket esetleg megfertőzhetett. Később azt írta, hogy vállalja a felelősséget a rossz tréfáért és minden ezzel járó büntetést.

Az eset azért különösen kellemetlen, mert több országban (Németország, Tajvan, India) is bejelentették, hogy a bolondok napja idején különösen szigorúan veszik az álhíreket és a vírussal kapcsolatos hamis információkat terjesztőket, Thaiföldön például öt év börtön vagy 3000 dolláros büntetés is járhat ilyenért, de Dél-Koreában is büntetik az álhírterjesztést.

Soha nem látott fejlesztések, vagy hatalomátvétel?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!