Ed Sheeran, a Rolling Stones és még több tucat zenész az élőzene megmentését követeli a brit kormánytól

2020.07.02. 10:24

Több mint 1500 zenész, köztük Ed Sheeran, Paul McCartney és a Rolling Stones tagjai is aláírták azt a nyílt levelet, amelyben arra kérik a brit kormányt, hogy segítse ki a könnyűzenei iparágat a pandémia idején. A Variety írja, hogy a zenészek azonnali segítséget várnak a digitális, kulturális, média és sportügyi államtitkártól, Oliver Dowdentől.

A levélben kitérnek arra, hogy a járvány idején több ezer ember megélhetése került veszélybe, hiszen nincsenek élőzenei koncertek, fesztiválok, miközben a brit kormány még semmilyen segélycsomagot nem talált ki az iparág megmentésére. Azt is írják, hogy a zeneipar csak 2019-ben 4,5 milliárd font bevételt hozott a brit gazdaságnak, és 210 ezer embernek ad munkát.

Dowden Twitteren reagált, és azt írta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy világos jövőképpel állhasson elő hamarosan, amely tartalmazza majd a közösségi távolságtartásra vonatkozó szabályozást is. Javarészt pont emiatt nem lehet most sehol Nagy-Britanniában élőzenei rendezvényeket tartani.

Az aláírók között szerepel még Liam Gallagher, Dua Lipa, Eric Clapton, a Coldplay, Sting és Dizzee Rascal rapper is. A járvány miatt idén elmarad többek között a világ egyik legnagyobb zenei fesztiválja, a Glastonbury is.