Földrészeken átívelő garázskoncertet szervezett Mándoki László

2021.04.27. 16:33

Virtuális világszínpadon adták elő a Mandoki Soulmates sztárjai a formáció tavaly megjelent, dupla lemezét. Az online performansz húsvétkor debütált Mándoki csapatának YouTube-felületén.

Az Indexnek nyilatkozott is a Németországban élő zenész. Így fogalmazott: 

Soulmates hagyomány, hogy karácsony előtt egy nappal megkeressük egymást, és ha fizikailag nem is lehetünk együtt, de legalább telefonon beszélgetünk egy jót. Legutóbb is így történt, ezúttal a Covid-19 volt a fő téma, hiszen akkor már csaknem egy éve nem voltunk úton, nem álltunk színpadon. A pandémia rengeteg új törésvonalat hozott létre a világban – embereket vesztünk el, fiatalok életéből esnek ki fontos hónapok, lassan évek, az idősebbek számára pedig még fájóbb a még hátralévő kreatív életszakaszból ellopott idő.

A beszélgetés közben kiderült számukra, hogy mindannyian úgy érzik, tartoznak a közönségnek azért, hogy évtizedeken át a tenyerükön hordta őket. Eldöntötték tehát hogy csinálnak valami személyeset, összehoznak egy igazi koncertet a legújabb lemezünk alapján, ha virtuálisan is.

A munkát idén januárban kezdték el. Mándoki mint producer, szétosztotta a kottákat, megbeszélték ki-mit, játszik.

Nem volt egyszerű dolog technikailag megoldani, hiszen mindenki otthonról játszotta fel a saját részét, észak-skóciai kastélyból, és dél-kaliforniai tengerparti házból is jöttek a szólamok. Sőt, mivel úgy döntöttünk, hogy globális választ adunk a világjárványra, indiai, kínai, orosz, japán közreműködőket is felkértünk.

Valódi koncertprodukciót hoztak létre, tehát egy időben játszott mindenki, csak nem ugyanazon a színpadon. Nem cseréltek ki szólamokat, nem játszottak újra semmit, minden úgy szól, ahogyan élőben eljátszották.

A koncert húsvét óta már látható a Mandoki Soulmates YouTube-csatornáján.

A Soulmates zenészei a részvételt és az összes munkát szívesen vállalták. Ahogyan Mándoki mondta:

Ez a mi mély meghajlásunk a közönség előtt, meghálálva mindazt, amit tőlük kaptunk a hosszú évtizedek alatt. Ez a zene arról is szól, hogyan jövünk ki a járvány okozta válságból. Nem lesz könnyű, hiszen biztos, hogy a pandémia után is sorra jönnek a problémák, amikkel szembe kell néznünk. 

Leslie Mandoki Tony Carey-vel és a müncheni Soulmates-zenekarával a Starnbergi-tó melletti stúdiójában koordinálta a munkát. Videón keresztül csatlakoztak hozzájuk a Soulmates zenésztársak Los Angelesből, New Yorkból, Bostonból Miamiből, Nashvilleből, Londonból és Berlinből. A produkció kiegészül tokiói, sanghaji, pekingi, delhi és moszkvai zenészekkel is. A magyar előadókat Szakcsi Lakatos Béla képviseli. A koncert a tavaly megjelent – Living in The Gap + Hungarian Pictures – dupla album alapján készült.

Sztárok a sztárokkal 

Az 1975-óta Németországban és Kaliforniában élő zenész és zenei producer Mándoki László 29 éve alapította világsztárokkal teli formációját, a Mandoki Soulmates-t.

Az együttesnek a kezdetektől fogva tagja Randy Brecker, Ian Anderson (Jethro Tull), Al Di Meola, Mike Stern, Chris Thompson (Manfred Mann's Earth Band), David Clayton-Thomas (Blood Sweat & Tears), Bill Evans (Miles Davis Band), Bobby Kimball (Toto), Peter Maffay, Nick van Eede (Cutting Crew), Jesse Sibenberg (Supertramp) és John Helliwell (Supertramp).

A legújabb lemezen Till Brönner, Cory Henry, Richard Bona, valamint Leslie Mandoki lánya, Julia Mandoki játéka is hallható.