Mező Misi és Tóth Gabi is a szabadságharc mellé állt

2022.03.15. 12:17

Különös aktualitást nyer az ukrajnai háború idején Tóth Gabi új klipje, melyben a kiváló hangú egykori rocker elszánt arccal énekli el a Gábor Áron rézágyúja című forradalmi örökzöldet. A női szabású, térdig érő huszárpaszomántos átmeneti kabátban daloló énekesnő körül lovasok, ágyúk, kovácsok és tüzérek jelzik, hogy március 15-e alkalmából egy erős forradalmi klipet készített a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával. A képeken olyan meggyőző létszámban lovagolnak a kacagányos huszárok, baktatnak a barna bakák Tóth Gabi körül, hogy ha annak idején Koltay Gábor költségvetéséből is futotta volna ennyi statisztára, nagyszabású lehetett volna a Honfoglalás című filmes eposz képi világa.

A komáromi Monostori erőd mint helyszín, a hagyományőrző huszárok és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség, a magyar nép dicső pillanatait idéző közreműködői azt is felidézik, hogy a Tóth Gabi interpretációjában előadott negyvennyolcas dal keletkezésének idején

a magyar népet mint a szabadságért, az országot leigázó zsarnoki idegen hatalmak ellen harcoló kicsi, de hősies nemzetet ünnepelték Európában,

kivált a szabadságharc sorsát eldöntő orosz beavatkozás után.

Március 15. alkalmából Mező Misi is elénekel egy dalt, mely az MTI közleménye szerint szintén a nemzeti identitás, valamint az MTÜ által finanszírozott online Daloskönyv-sorozat része.

A Kossuth Lajos azt üzente kezdetű dalban feltűnik néhány, a magyar népjelleget autentikusan idéző képsor – a huszárok szalonnát sütnek, szépen ápolt bajszuk alatt pipáznak, koccannak a cserépkupák, majd előkerül a magyar kártya. Később lóháton karikáznak, és rohamoznak is.

A vágóképek hasonlítanak a Tóth Gabi-klipben látottakhoz, ennyi statisztát nyilván nem vonultattak fel kétszer a Daloskönyv képi anyagát készítő filmes szakemberek. Emlékezetes például az a mindkét klipben látható csatajelenet, melyben az ágyút elsütő hagyományőrző kétségbeesetten igyekszik befogni a fülét. Nyilván a robbanástól félti, hiszen a forgatás alatt nem hallhatta, milyen szépen énekli a Magna Cum Laude énekese, hogy „Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!”.