Sztárok tanítanak a világ egyik legkülönlegesebb fesztiválján

2023.02.28. 19:31
Szenvedélyből és küldetéstudatból cselekedni másokat is inspirál, és arra késztet, hogy megőrizzék, vagy visszataláljanak ahhoz az örömhöz, ami miatt a szakmájukat hivatásnak tekintik. Kokas Katalin és Kelemen Barna hegedűművész házaspár, a Fesztivál Akadémia Budapest alapító vezetői a Magyar Zene Házában, a nyári fesztivál bejelentésének sajtótájékoztatóján két alkalommal és módon is megmutatták, hogy mi az a tűz, amit őriznek, és nem mellékesen tovább szeretnének örökíteni a következő generációknak.

Először akkor, amikor Vivaldi A négy évszak című művéből mutattak egy próbarészletet. Kokas Katalin és Kelemen Barnabás mellett Braimah Kanneh-Mason, Soós Előd, Fenyő László, Puporka Jenő, Dinyés Soma és a narrátor szerepében a házaspár lánya, Kelemen Hanna varázsolt. A szürke, csupasz fák közé gömbölyű hópelyhekkel és varázslatos muzsikával idézték meg nekünk a téli csodát, amit Pesten évek óta nem, Pécsen pedig a napokban láttunk.

Majd évszakot ugorva csillogó szemekkel meséltek a FAB nyári programjáról és azokról az éves eseményekről, melyek inspirációja ölt testet nyáron a fesztiválon.

A zenészek előző nap érkeztek haza erdélyi turnéjukról, ahol este előadásuk volt, napközben pedig tanítottak: náluk előadni, átadni a tudást és folyamatosan tanulni kéz a kézben jár.

Magyarország minden régiójában és a határon túli magyarlakta nagyvárosokban ingyenes mesterkurzusokat, pedagógus-továbbképzéseket és 30 pontos akkreditációs képzéseket szerveznek 2023 végéig 8–23 éves diákok és tanáraik számára.

A FAB-UNIVERZUM

A fesztivál gerincét azok a nagyszerű művészek adják, akikről Kokas Katalin azt mondta:

Családi kötelékként éljük meg a művészbarátainkhoz fűződő kapcsolatot. A születési családunk mellett szoros barátságaink alkotják a tágabb értelemben vett családunkat.

A FAB nemcsak koncerteket és világhírű sztárokat jelent, hanem egy komplex rendszert is: 8 év alatt megszületett a Fesztivál Akadémia Budapest mini univerzuma, amely amellett, hogy nyáron 10 napra Budapestet a világ kamarazenei központjává emeli, egész éven át tartó füzérré fonja a színpad csillogó világát a tanítás művészetével.

A Fesztivál Akadémia Budapest, amelyet Joshua Bell és Vilde Frang is kedvenc nemzetközi fesztiváljaként aposztrofált, egyedi, a klasszikus zene magasiskoláját jelentő mesterműveket a népzenével és a magyar cigányzenével ötvöző ösztönös-tudatos koncepciójával és a mesterkurzusok mindent átszövő rendszerével a világ egyik legkülönlegesebb fesztiváljává nőtte ki magát, és immár nagykorúnak minősíthető.

Kelemen Barnabás szerint:

A fesztivál tíznapos, elkápráztató eseménysor a szó nemes értelmében, világsztárok összjátéka, örömzenélés, mesterművek a legjobb szólistákkal előadva. A kamarazene a kifinomult közönség intim légkörében virágzik, erről szól a fesztivál. De utána oldódik a hangulat, a közös vacsorák az elmaradhatatlan cigányzenével, amitől mindez megismételhetetlen és utánozhatatlan lesz, bárhol is legyünk a világban.

A Fesztivál Akadémia Budapest idén rugalmasan reagál a kihívásokra, a kultúra virágzik, és a rügyekre összpontosítva az elsődleges hívószó a Mesterkurzusok lesznek. A fesztiválra érkező világhírű művészek – ahogy eddig is – professzorként is szereplői a fesztiválnak.

valamennyien legalább három intenzív napon át tanítanak majd.

  • Az idei fesztivál egyik újítása, hogy szimfonikus zenekarok is megjelennek a programban, rögtön a nyitónapon a Concerto Budapest nyolc, a Fesztivál Akadémia Budapest vendégszólistájával lép fel egy koncerten, három félidőben.
  • Július 22-én a Bartók-nap zárásaként a Pannon Filharmonikusokkal három Bartók-versenymű, három karmesterrel és szólistával hallható majd.
  • Július 20-án a londoni Menuhin School Kamarazenekara európai turnéjának utolsó állomásán, Budapesten Maxim Rysanov dirigál. Ez egyúttal egy stratégiai kapcsolat kezdete a Fesztivál Akadémia Budapest és a Menuhin School között. Ez is része annak a törekvésnek, hogy a Fesztivál Akadémia Budapest kapcsolatot létesítsen a világ nagyhírű zeneiskoláival. 
  • Brahms, Haydn és Bartók zenéjének megértésében segít, hogy a fesztivál során mesterkurzusokat adnak a magyar népzene és cigányzene legjobbjai is. Pál István Szalonna és bandája, valamint Ifj. Sárközy Lajos és cigányzenekara tanítja a világ minden tájáról érkező egyetemistákat, majd velük együtt lépnek fel a Zeneakadémia Nagytermében.
  • A fesztivál kiemelt eseménye lesz Vilde Frang norvég hegedűművész, a ma élő fiatal hegedűs generáció egyik legfénylőbb csillaga, a Kelemen Kvartettel és a Söndörgő zenekarral közös koncertje, mely egyúttal ősbemutató is lesz. 
  • Kurtág György a BMC-ben a Kelemen Kvartettel folytatja a már elkezdett összes Bartók Kvartett-ciklus alapos kidolgozását, melyet a közönség élőben és online is követhet majd. Ezzel az egyedülálló online anyag – amely eddig kilencórányi mesterkurzust ölel fel – Bartók utolsó vonósnégyesével egészül ki.

Mesterek és kurzusok

A mesterkurzusok és versenyek szerves részei a fesztiválnak. Tanítani fog többek között Marton Éva, Hagai Shaham, Mihaela Martin, Boris Brovtsyn, Augustin Dumay, Pauk György, Perényi Eszter, Leonid Gorokhov, Frans Helmerson, Kian Soltani, Christian-Pierre La Marca, Fenyő László, Kokas Dóra, Perényi Miklós, Shai Wosner, Jose Gallardo, Würtz Klára, Balázs János, Várjon Dénes, Keller András, Andreas Ottensamer, Jonathan Cohen, Fejérvári Zsolt, Boldoczki Gábor.

 – De mit ér ez az egész, ha megfeledkezünk a legfontosabbakról, a fiatalokról? – tette fel a kérdést Kelemen Barnabás, a válasszal pedig Kokas Katalin sietett a segítségünkre:

Szándékunk bátorítani a fiatal tehetségeket és tanáraikat is, hogy merjenek kilépni a fényre és elindulni ezen az úton. A díjazottak automatikusan meghívást kapnak a Hubay Jenő Hegedűversenyre. Néha csak az első lépés a bizonytalan, azután a tehetség és a szorgalom utat tör magának, és szárnyakat kap. Ebben szeretnénk részt vállalni, segíteni. Gazdag a mi országunk: 70 nemzetközileg jegyzett magyar szólista állt az ügy mellé, hogy mesterkurzusokat tartson és koncerteket adjon vidéken a Fesztivál Akadémia Budapest szervezésében. A tanárokon és a gyerekeken áll a klasszikus zene jövője.

A klasszikus zene jövője

Három dátumot érdemes már most bevésniük a naptárukba azoknak a tanároknak és diákoknak, akik nemcsak jelenlegi tudásukat szeretnék megmérettetni, hanem szeretnének releváns visszajelzéseket kapni játékukról, illetve ezek az alkalmak arra is remek lehetőséget biztosítanak, hogy tanuljanak, barátságokat kössenek.

  • Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutató Előválogató, 2023 tavasz – újdonság a palettán. Célja fiatalok és tanáraik segítése, támogatása, felkészítése a versenyekre. Három csoportban, a legkisebbektől 15 éves korig hegedűsöknek és csellistáknak.
  • Hubay Jenő Hegedűverseny, 2023. november 17–19., Miskolc – A Magyarországgal szomszédos országok, valamint a Visegrádi Négyek országainak 22 év alatti hegedűsei számára. A hegedűverseny a kétévente megrendezett, Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny „előszobája”. A Hubay-verseny döntősei automatikus meghívást kapnak a 2024 júliusában megvalósuló V. Fehér Ilona Hegedűversenyre.
  • V. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny 2024. július 5–13., Budapest – 22 évesnél fiatalabb hegedűsök számára. A versenyzőket neves hegedűművészekből és pedagógusokból álló nemzetközi zsűri értékeli. A Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny szerves részét képezik a zsűritagok mesterkurzusai, továbbá a lehetőség, hogy a versennyel egy időben, többek között a Zeneakadémián zajló nemzetközi kamarazenei fesztivál, a Fesztivál Akadémia Budapest 2024 próbáin és koncertjein részt vehetnek a versenyzők.

A fesztivál, a mesterkurzusok és a versenyek részleteiről a Fesztivál Akadémia Budapest weboldalán olvashatnak, akik pedig zenével fűszerezett videón keresztül szeretnének bepillantani a FAB munkájába, megtekinthetik Szabó Stein Imre filmjét a 2021-es fesztiválról.