Újra menő a magyar irodalom a fiataloknál

2023.03.31. 13:04

Bármennyit is támadják őket ezzel a váddal, úgy tűnik, a fiatalokból még nem veszett ki a magyar irodalom iránti lelkesedés. A Kontraszt zenekar legújabb, Lennék valakié című kislemezén három ismert, hazai verset dolgozott fel három teljesen különböző stílusban.

Az alternatív zenei közegben jártas hallgatók már valószínűleg találkoztak a Kontraszttal, hiszen a banda 2020-ban megnyerte az Öröm a Zene tehetségkutatót, azóta pedig konzisztensen törtetnek előre. Mirtse Korinna és Csizmazia Zsolt különleges duója az új hullámos alterpop egyik hazai zászlóvivője, az énekesnő tavaly még a Dalfutárban is megmutathatta dalszövegírói tehetségét. Most teljes zenekarral elkészítették első versmegzenésítő kislemezüket.

Az albumon Juhász Gyula, József Attila és Ady Endre művei különleges zenei aláfestéssel szólalnak meg. A Dal a rózsákról folk-popos dallamai és az Egyedül elektronikus hangszerelése igazi zenei kavalkád, amit a Szeretném, hogyha szeretnének zongoraalapú balladaátirata tesz teljessé.

Egészen csodálatos az, amikor százéves verseket olvasok, és a saját gondolataimat találom meg bennük. A verseskötetek a polcon olyanok, mint az időkapszulák. A régi költőink ugyanazt érezték, mint mi, ugyanolyan problémákkal küzdöttek, mint mi, de a mód, ahogy kimondták és leírták ezeket az érzéseket, átgondolt, kifinomult és gyönyörű

– magyarázta Mirtse Kori, hogy mi ihlette az albumot.

A lemezről egyértelműen a Dal a rózsákról az aduász, nem véletlenül készült klip is a dalhoz. A nóta simán lehetne az Ördögkatlan vagy a Művészetek Völgye fesztivál idei himnusza, hiszen magába foglalja a magyar művészetet, a folk- és az alternatív zenét, előadásmódjában és hangszerelésben mégis friss és fiatalos. A dal refrénje annyira fülbemászó, hogy én például akárhányszor meghallgatom, biztos, hogy egész nap azt dúdolom. A hozzá készült klipet Bikali Sándor készítette, a videóban a zenekar összes többi tagja, azaz Balázs Misi, Molnár Péter és Holdosi Attila is látható.

A stúdiómunkát szokásosan Balázs Misi végezte, aki a Kontraszton kívül a Fatal Error zenekar billentyűseként is sokaknak ismerős lehet. A Lennék valakié nem csak zenei, hanem összművészeti alkotás. A videóklipben Molnár Viktória magyar divattervező szoknyái láthatók, a kislemez borítóját pedig az AKVA Wallpapers megálmodója, Molnár Éva készítette.

Az új album dalait hamarosan élőben is hallhatja a nagyközönség, hiszen a Kontraszt legközelebb április 6-án, az A38 hajón lép fel a Magidom társaságában.  • Tippek
  • Árfolyam