Halálközeli élményeket dolgoztak fel, ez a kilencedik

2023.10.21. 21:17

A Blink-182 a pop-punk műfaj egyik legismertebb zenekara. A kilencvenes évek óta hozzák a poénos szövegeket, a pörgős ritmusokat. A banda végre megint az eredeti felállásban játszik, kilencedik stúdiólemeze pedig a humort és a tragédiákkal járó fájdalmat  vegyíti .

A One More Time… igazi Blink-album. A szexuális viccek, a melankolikus dalszövegek és Travis Barker egyedi dobjátéka mégis valami újszerű, akár megkomolyodottnak is nevezhető köntösben kerül a hallgatók elé.

A Blink úttörő volt a kilencvenes évek punkzenéjében, és a pop-punk műfaj kialakulásában is meghatározó szerepük volt. Az Enema of The State című, 1999-es lemezükkel betörtek a mainstreambe, majd 2001-ben a Take Off Your Pants and Jacket albummal beágyazták magukat a popkultúrába. Dalaik szinte az összes, kétezres években készült, fiataloknak szóló filmben megszólaltak, a tagok pedig mindannyian pop-punk ikonokká váltak.

Sírós, nevetős

A szcéna megkerülhetetlen bandájának tagjai végre megint együtt zenélnek. A Blink hosszú utat járt be, mielőtt újra az eredeti felállásban láthatta őket a közönség. 2021-ben a basszusgitáros-énekest, Mark Hoppust rákkal diagnosztizálták. A zenekar egykori énekese, Tom DeLonge ekkor jött rá, hogy bizony az élet rövid, így félretéve minden korábbi összetűzést, újra csatlakozott a Blinkhez.

A rajongók egyből kaptak egy világturnét és egy belengetett stúdióalbumot is. Nos, utóbbi végre megérkezett, és a körülbelül 45 perc alatt néha hangosan nevetünk, gyakran viszont a sírás kerülget minket.

Korábban már több single is megjelent az új lemezről. Az első az Edging volt, amivel a zenekar hivatalosan is bejelentette, hogy DeLonge a stúdióba is visszatért. A dal uralta a Billboard alternatív toplistáját, és a hozzá készült klipet jelölték az MTV Video Music Awards díjára.

Szintén előfutárként érkezett a zongoraintróval induló More Than You Know és a Fell in Love. Utóbbin érződik, hogy Barker jelenleg rengeteg fiatal előadóval dolgozik együtt, hiszen a dal inkább a most futó pop-punk hangzást használja. A dobos ráadásul sok év producerkedés után végre egy Blink-albumon is dolgozhatott.

Az album nyitódala, az Anthem Part 3 nosztalgikus lehet a rajongóknak, hiszen a 2001-es Anthem Part 2 (ami az 1999-es Anthem kis tesója) folytatása. Ez az indítás tökéletesen leírja a zenekar jelenlegi helyzetét: félrerakták az egymás közti ellentéteket, és egy kicsit fel is nőttek. Ezt követi a Dance With Me, ami természetesen szexuális poénnal indul, csak hogy ne felejtsük el, honnan is indult a banda.

Még a legkeményebbek is sírnak

Bár a zenekar leginkább a humoros szövegeiről ismert, azért már korábban is foglalkoztak komolyabb témákkal. Az Adam’s Song és a Stay Together For The Kids már bebizonyította, hogy több van a Blink-tagok mögött a szexvicceknél.

A One More Time címadó dal ezt viszi tovább, fájdalmasan személyes töltetű soraival. A szöveg reflektál a tagok közti viszályokra és az őket ért tragédiákra. A dalban nyíltan megjelenik Hoppus betegsége és Barker repülőbalesete. A dobos 2008-ban egyike volt a két túlélőnek, amikor a gépe lezuhant.

Meg kell halnom ahhoz, hogy azt mondd, hiányzom?

Meg kell halnom ahhoz, hogy elköszönj?

Nem akarok úgy tenni, mintha lenne holnap

Nem akarok várni, hogy még egyszer megcsináljuk

hallható a dalban.

A One More Time valószínűleg még a legkeményebb rajongókat is megríkatta, és a TikTokon is nagyot futott. A You Don’t Know What You Got című dal szintén ezeket a témákat dolgozza fel. A Turpentine pedig a Blinktől megszokott humorral mutatja be Hoppus depresszióját a rák elleni kezelés alatt.

A When We Were Young igazi Blink-182-himnusz a felnövésről. A dal címe ráadásul a nosztalgiára építő amerikai fesztivál nevét viseli, ahol idén a zenekar is fellép. Az idősödő pop-punk rajongók minden bizonnyal tudnak azonosulni a nóta szövegével.

Azért egy kis újítás is hallható az albumon. A Blink Wave szintipopos hangszerelése eltér a zenekar stílusától. A lemezt záró Childhood szintén hozza a brit indie-s vibe-ot, amit a zenekar felismerhető gitárhangzásával vegyít. A dal tökéletes befejezése az életre és halálra reflektáló, vicces, mégis melankolikus nagylemeznek.

8/10