Újra Magyarországon koncertezik a legendás rockzenekar

2024.03.01. 13:54 Módosítva: 2024.03.02. 01:21

Hét év után ismét Magyarországon ad koncertet az SBB. A legendás lengyel progresszívrock-zenekar október 17-én a fővárosi Erkel Színházban lép fel – írta az MTI.

A közlemény szerint az est a Nagy Generáció koncertsorozat részeként valósul meg. Az 1971-ben alakult eredeti SBB-ből ketten, Józef Skrzek és Antymos Apostolis ma is a csapat tagjai, a dobos 2007 óta Németh Gábor.

SBB koncert 2013-ban
SBB koncert 2013-ban
Fotó: Jarosław Pijarowski / Wikipedia

A Katowicében alakult SBB a Silezian Blues Band – más források szerint a Szukaj, Burz, Buduj, vagyis Keresd meg, zúzd szét, építsd fel – rövidítése. A lengyel rockzene történetének egyik legfontosabb alakja, Czeslaw Niemen az elsők között figyelt fel az SBB-re, és szerződtette saját kísérőegyüttesének. Józef Skrzek (billentyűs hangszerek, basszusgitár, ének), Antymos Apostolis (gitár) és Jerzy Piotrowski (dob) hamar Közép-Európa legjobb progresszív zenekarát alkotta.    

Noha munkásságuk a dzsessz, a rock, a blues és a klasszikus zene hagyományait ötvözi, sikerült teljesen egyedi, saját stílust kialakítaniuk. Zenéjüket komoly érdeklődés kísérte, hatalmas energiákat mozgósítottak a színpadon, és a környező országok teljes rocknemzedékét sikerült mobilizálniuk. Már első koncertkörútjukon befutottak:

1973-ban az SBB az év együttese, tagjai az év zenészei lettek Lengyelországban.

Az SBB hét év sikersorozat után 1980-ban beszüntette működését, majd Skrzek 1998 őszén jelentette be az együttes újjáalakítását. 2007-ben magyar tag lépett be, Németh Gábor (Skorpió, Dinamit, Bikini, P. Mobil) lett a dobos.

Az együttes a hetvenes években Lengyelországban az LGT-vel is koncertezett, majd 1977-ben a Budai Ifjúsági Parkban, legutóbb 2017-ben a paksi Gastroblues Fesztiválon léptek fel hazánkban. Józef Skrzek 2017 decemberében az Omega vendégeként lépett fel a Sportarénában.

Október 17-én az Erkel Színházban az est első részében a Takács Tamás Blues Band ad koncertet.