Elhunyt Dénes József Dönci

2008.07.16. 16:27
A Balaton ás az Európa Kiadó egykori szólógitárosa 51 évesen halt meg. A legendás gitáros családjának megsegítésére emlékkoncertet rendeznek a Gödörben.

Dénes Józsefet (Döncit) évek óta súlyos cukorbetegséggel kezelték, halálát a Hírszerző információi szerint szívroham okozta.

Dénes József Víg Mihállyal és Hunyadi Károllyal együtt alapító tagja volt a nyolcvanas évek magyar undergorund zenei életét meghatározó, először 1979-ben fellépő Balatonnak, és játszott az 1981-ben alakult Európa Kiadóban is.

Dönci és Víg Mihály - forrás: 3fm

A Balaton a nyolcvanas években fellépett a BME Bercsényi kollégiumában, a Kassák klubban, közös koncertet adtak az akkor bemutatkozó URH-val a Kulich Gyula téri pszichiátrián, majd sokszor léptek fel együtt a Trabant együttessel is.

A zenekar az Európa Kiadóval közös 1986-1987-es turné után szüntette be a működését, majd 1991-ben alakult újjá, de Dénes József csak az 1996-os A fény közepe a sötétség kapujában című lemezen gitározott megint.

Dénes József később feltűnt a Vidámpark zenekarban is, majd 2006-ban adta ki első szólóalbumát Dönci Project: Dixi címmel, amin Gémes Jánosnak állít emléket. Az utóbbi években már csak szólókoncerteket adott.

Veszélyes ország

„Ha kérdezik, miért iszom, mindig azt mondom, így lehet elviselni az enyémtől eltérő értékrendet. Ez egy veszélyes ország. Ha jól tudom, mi, magyarok vezetjük az alkoholfogyasztási világranglistát. Úgyhogy nem értem kell aggódni, hanem mindjárt a fél országért!" - mondta magáról a Magyar Narancsnak adott 2006-os interjújában.

Az elkövetkező hetekben a budapesti Gödör klubban koncerttel emlékeznek majd meg Dénes Józsefről, a bevételt családjának megsegítésére fordítják.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport