A szívás mint performansz: Cypress Hill a Volton

2008.07.04. 17:29
Az Index fesztiválblogja

A Cypress Hillnek üvöltenie kell, be kell töltenie a teret, nem letekert hangerővel hallgatni, mint a Volton. Tekerd meg a volumét, attól vad, mondta egyszer egy énekes halkan, pedig nagyon közel voltunk a tökéletes koncertélményhez. Egy óra instant Cypress Hill. Ha B-Realék egy nagy jukebox lenne, amibe százasért cserébe eljátszanak mindent és úgy, ahogy én szeretném, akkor az ilyen lenne. Csak a zenegépet legalább hallani.

Így lesz egy tökéletes egyórás koncertből közepes koncertélmény. Ha fesztivált szervezünk, akkor ne a sulizeneakr erősítőjét vegyük el, és talán a poppal ellentétben a rap az a műfaj, ahol nem árt hallani az MC-ket, mert ugye a szöveg ritmusa, dallama a zene egyik alapja itt. Arról nem is beszélve, hogy nem érteni, mit mond. Bezzeg 10 méteres körzetben mindenkit.

A kezdésre tele lett a placc, jön Dj Muggs dj  Julio G, nem melegít, felkonferál, miközben a színpad aljából felemelkedik egy hatalmas, a Stoned Raiders-borítóról ismert koponyás alak. Az első pár számot egy szuszra leadják, de valahogy nyomott B-Real, Sen Dog végig táncol, ugrál. A koncert fordulópontja volt, amikor B-Real beszívott az I wanna get high alatt, ami önmagában felért egy Legalize-kampánnyal, pláne, hogy egy igazi rajongó előre készült, mert mennyire más együtt szívni B-Reallel. A szívás mint performansz, lala la la lala la laaaaa.

 

Ha létezik az egyórás koncert műfaja, akkor ők abban nagyon erősek, ki tudja, másfél órában mennyire tudták volna tartani a tempót. Azt hiszem, minden nagy slágert elnyomtak, elég lelkesen, nem duzzogva: Pigs, How I could just kill a man, Hand on the pump, Latin lingo, Ain't goin' out like that, Insane in the brain, Lick a shot, Cock the hammer", Hits from the bong, Throw your set in the air, Illusions, Boom Biddy bye bye, Checkmate, Tequila Sunrise, Dr. Greenthumb, Superstar.

A Whats your number? úgy emlékszem, nem volt, ennek ellenére nagyon összerakott koncertet nyomtak, arra az egy órára csak a közönségre koncentráltak, de láthatóan megőrültek a szar mikrofonoktól, a minősíthetetlen hangosítástól, és a ráadásra valószínűleg külön szerződést kellett volna kötni, így a Superstar után, ami után egy, a közönségért élő zenekar sem tudott volna így elmenni. dj  Julio G olyan gyorsan kapta ki a tű alól a bakelitjét, hogy szikrázott, majd a hátára kapta táskáját és leléptek. B-Real azt ígérte, jönnek jövőre, ha megjelenik az új albumuk. Addigra jó lenne egy tisztességes rendszert összerakni, és visszaadni a a soproni Berzsenyi Dániel Gimnázium matekfaktos tanulóinak, akik emiatt nem tudnak a suli pincéjében gyakorolni.