Várd ki, vedd át, állítsd fel

2009.07.01. 14:21
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Limp Bizkit, Marilyn Manson, Franz Ferdinand
Tovább »
Napijegy
6990 Ft
Bérlet
17990 Ft
Sátorozás
van, bérlettel ingyenes
Sör
280 Ft
Lángos
400 Ft
 

Áldom azt, aki kitalálta a nulladik nap fogalmát - minimálisra csökkenti a stresszfaktort, hogy nem hajszol a leutazás-belépés-berendezkedés alatt az első koncert rohamosan közeledő kezdési időpontja. A kempingben is csökken a közelharc esélye, arról nem beszélve, hogy a crew és info feliratosoknak is könnyebb így az élet. A zökkenőmentestől azért még így is fényévekre járunk, a VOLT fesztivál nem indulhat káromkodás nélkül.

Ha négy óra közúti autókázás után a láthatósági mellényes azzal fogad, finom hisztériával a hangjában, hogy "megtelt a parkoló", miközben körülötted a hálózsákos-sátras-sörösdobozos emberkígyó Kópházáig ér, esélyes, hogy boldogtalan leszel. A fesztiválépítés a tavaly tapasztaltakhoz képest vagy félnapot csúszhatott, mert kapunyitás után egy órával még mindenfelé monstre kamionok araszolnak, kordonok bukkanak fel, majd tűnnek el véletlenszerűen, és a bejáratnál sem került még ki az orbitális programajánló molinó. Elsőre a hatalmas sort is a káosz és a felkészületlenség jelének veszem - csak két pénztár üzemel. A bejáratnál viszont feltűnik, hogy a beléptetősorok környékén elmaradt az iszapbirkózás, rendezetten és gyorsan halad az átkutatás is. Úgy tűnik, a karszalaghoz való hozzájutás pillanatáig még kezelhető a közönség, és csak attól kezdve szabadul el a pokol - értelemet nyernek az üzemen kivüli kasszák.

Odabent 9 körül már szinte hézagmentes a sátoreerdő, ennek ellenére senkinek sem kell tartania attól, hogy jobb híján a parkolóban kell letáboroznia, az évről évre növekvő látogatólétszámra reagálva ugyanis új kempingszekciót nyitottak a Nagyszínpadtér mögött. A vizesblokkok körül kevés változott a korábbiakhoz képest, egyelőre kulturáltak, a sorok vállalhatók (ez pontosan ma délutánig lesz így). Meglepő, de az árak evolúciója sem feltűnő: az eltelt egy év és az ÁFA-emelés sem eredményezett infarktusközeli inflációt, a csapolt sör 350 (mondjuk a dobozos 490, aminek a mögöttes információtartalma elég aggasztó), az alapvető fesztiválkaják 500 forint körül, a flancosabbak pedig 1000nél kezdődnek. Kellemes fordulat, hogy a kedvenc pékségláncom is kiköltözött idén a VOLTra, két-háromszáz forint körüli árakon kapható a bukta, a csiga, és szilvalekváros fitness croissant is van - bár a frissesség erősen másodlagos.

A színpadokon este még nincs élet, a tavalyi évhez hasonlóan egy helyszín szolgálja ki hajnalig az ittas pajtatáncra vágyókat könnyen emészthető és részegen jól táncolható slágerekkel. A benti programlehetőségek korlátos voltát a parkolóban spontán szerveződő mikrobulik szaporodása is alátámasztja - a beköltözés végeztével gyorsan felbukkant a könnyen barátkozó fesztiválfeeling. Reggelre megjelennek az obligát kóválygók, zuhanysoron tapasztalatlanul méltatlankodók és a már korareggel sört kutatók is: a belerázódás gyors és teljes. (A kempingben hajukat vasaló lányokat ezzel együtt sosem fogom megérteni, és azokat sem, akik apró gurulós bőrönddel érkeztek sárban dagonyázni, hát őrület.)

A konkurencia dacára a nap legértelmetlenebb ötlete díj nyertese egyértelműen Ákos, aki a VOLT keretében koncertezik Nem-a-VOLTon (a Soproni Arénában), hatórai kezdéssel: amikor a fesztiválon már bőven dől a zene. A magyar pop legizmosabb nagyzási hóbortjára csak karszalagbirtokos válthat jegyet, plusz kétezer forintért - már amennyiben ez a karszalagbirtokos vállalja, hogy kihagyja mondjuk a Belgát és a Kolint, és legfeljebb komoly rohanással ér vissza kilencre a Nagyszínpadon kezdő 30yra. Arról nem beszélve, hogy útközben kell dekadens öltözékbe átvedlenie a kiskosztümből, esetleg nagyöltönyből. A szerda valódi főattrakciója a tizenegytől fellépő brit Franz Ferdinand, maradjunk ennyiben.

Aki még nincs itt, sietősen induljon: fogy a hely a parkolóban, a vállalható sátorkörzetekről nem beszélve. És könyörgöm, valaki hozzon nekem ipari mennyiségű szukut: ennyi mutáns szúnyogot még az életemben nem láttam.