Az igazi fesztiválozó célja a lealjasodás

2009.09.17. 15:28
Az Index fesztiválblogja

A fesztiválszezon lezárásaképpen szembenéztünk önmagunkkal és kérdőívben érdeklődtünk olvasóink tapasztalatairól. Kiderült, hogy a fesziválozók jelentős része keveset költ, és nem is a zene miatt megy, hanem inkább csajozni vagy pasizni. Az is biztossá vált, hogy jóval több a drogos a Balaton Soundon mint a Szigeten, és hogy az év koncertje a Tankcsapda születésnapi showja volt. Most szálljon magába, jövőre pedig bulizzon még nagyobbat.

Az Index-olvasók 24 százaléka életében csupán egyszer járt a Szigeten, mint Rubint Réka és Schobert Norbi, akik pár éve besokalltak a fiatalság szórakozási és mókázási szokásaitól, 16,8 százalék viszont legalább tízszer, ami szép teljesítmény. Egyébként az Index-olvasók 32,9 százaléka idén egyáltalán nem volt fesztiválon, ők azok, akik kérdésünkre azt válaszolták, nem is annyira kedvelik a fesztiválokat. Azt javasoljuk nekik, egyszer azért látogassanak el.

Ilyen az Index-olvasó fesztiválozó

A kérdőívünket 11600 olvasó töltötte ki. 75 százalékuk férfi, többségük fiatal (46 százalékuk 26 év alatti és csupán 14 százalékuk 35 feletti). Sokan beszélnek idegen nyelveket, ráadásul többet: olvasóink 40 százaléka egy, 43 százaléka kettő, 11 százaléka pedig három vagy több nyelven tud a magyaron kívül. A fiatal minta vagy a gazdasági válság magyarázhatja azt is, hogy olvasóink 38 százaléka kevesebb mint 100 ezer forintot keres havonta. Ugyanakkor a legfelső jövedelmi szegmensben is bőven akad fesztiválozó: olvasóink 14 százaléka legalább nettó 300 ezer forintot keres havonta.

Miért utálják a Szigetet?

A Sziget megosztó jelenség, például már Tarlós István se csinált idén balhékat, megbékélt. Sokan el sem tudják képzelni Sziget nélkül az életüket, viszont elegen vannak azok, akik utálják, sajnos nem vizsgáltuk, közülük mennyien harmadik kerületiek. Az biztos, hogy olvasóink 22,4 százaléka kiborulna, ha ki kellene hagynia országunk mókás, bulizós arcélét mutató Sziget fesztivált, 53 százalékukat azonban egyáltalán nem viselné meg. Stabil rajongótábora van a legnagyobb magyar fesztiválnak: az összes megkérdezett 14,5 százalékának egyáltalán nem számít, mennyibe kerül a jegy, ők mennek, sőt Sziget alatt egészen biztosan nem mennek nyaralni sem (19,2 százalék).

Hány fesztiválon vett részt idén?
0 32,9
1 33,2
2 18,8
3 8,7
4 3
5 1,4
6 6
7 4
8 2
9 1
10 vagy több 7

És hogy mi alapján választanak a szinte minden hétvégére jutó fesztiválok közül olvasóink? A válság közepén igenis nagyon fontos szempont a pénz, vagyis mérlegelik, melyik a legolcsóbb fesztivál. (A Sziget és a Balaton Sound a legdrágábbak.) Válaszadóink 62,2 százalékának igenis fontos szempont a jegy ára.

A Szigetre a 14 százalék rutinosan, saját bulizási és túlélési képességeit ismerve vesz ki szabadságot, ami után felmerül a kérdés, hogy miért nem hivatalos piros betűs nap az egész Sziget? Valószínűleg azért, mert akkor utcára vonulna tiltakozni az a 20,7 százalék, aki azt állította magáról, hogy gyűlöli a Szigetet.

A férfiak kicsivel jobban gyűlölik a szigetet, mint a nők, és az idősebbek is egyértelműen gyűlölködőbbek a Sziget iránt, mint a fiatalok, ezt talán nem is kell magyarázni. Érdekes azonban, hogy a legfiatalabb korcsoportban, a 16 alattiaknál is kimutatható a gyűlölködés, talán mert ők olyan korban vannak, hogy mindent gyűlölnek, vagy mert őket nem engedik el a szüleik fesztiválozni. Egyértelműen kimutatható az az összefüggés is, hogy azok gyűlölködnek a Sziget iránt, akik nem, vagy alig jártak ott. Gerendai Károllyal kézen fogva kérünk mindenkit ezért, ismerjék meg gyűlöletük tárgyát, mert a statisztikák szerint minél többször járt valaki a Szigeten, annál jobban szereti azt. A gyűlölködők 47 százaléka csupán egyszer járt ott.

Mike Patton feleslegesen evett cipőfűzőt

Illegális bejutások
Leszedett és  újraragasztott karszalaggal 16,6
Bementem a vízen át a Balaton Soundra 2,5
Besétáltam jegy nélkül 11,1
Lehetetlen bejutni jegy nélkül 69,9
Total 100

Ha másért nem, legalább egy-egy koncertért érdemes elmenni egy fesztiválra. A szezon legjobb koncertjeiről is kikértük az értő közönség véleményét. A lista negyedik helyezettje Moby Balaton Soundon bemutatott produkciója, a harmadik a Prodigy ki tudja hányadik magyarországi fellépése, ezúttal a Szigeten. A nagy meglepetés, hogy a Nyár Legjobb Koncertje címért a Tankcsapda váratlanul/nem váratlanul leverte Mike Patton cipőfűzőevő showműsorát a Faith No More-koncerten. A szakértő közönség zenei szakértelmét azért meg kell kérdőjeleznünk, mivel az Editors és a Ting Tings fellépését ítélték a legkevesebben jónak, de miért? Valószínűleg azért, mert a kevésbé ismert előadók koncertjeire el sem látogattak, a csodálatos Ting Tings pedig idétlen időpontban, hétköznap délutáni órán lépett fel.

sziget chart.gif

Kétezer forint/nap: de hogyan?

Ha a jegyárat nem számítja, mennyit költ egy fesztiválon?
Nem költök semmit 17,1
0-2000 forint 13,3
2001 - 4000 forint 23,7
4001 - 6000 forint 19,5
6001 - 8000 forint 9,4
8001 - 10000 forint 8,1
10000 - 15000 forint 5,6
15 ezer forintnál többet költök egy nap. 3,3

Mivel az olvasóinknak fontos, hogy mennyit költenek ilyen gazdasági helyzetben, így megvizsgáltuk, mennyit költenek a fesztiválokon. Igazán meglepő eredményeket is kaptunk: kiderült, az Index-olvasók közel egyharmada legfeljebb kétezer forintot költ egy fesztiválnap. Olvasóink 14,6 százaléka legalább 8 ezer forintot költ a fesztiválokon, 3,3 százalék pedig még ennél is többet, legalább 15 ezer forintot fizet, éjszakánként két bungee jumping, néhány mojito és egy chilisbab kifizetődő próbálkozás.

Azokra voltunk leginkább kíváncsiak, akik azt vallották, egyáltalán nem költenek a fesztiválokon. Azt hittük, a nők lesznek azok, de tévedtünk, a férfiak felülreprezentáltak az ingyenélők között, ahogy a saját jövedelemmel nem rendelkezők, vagyis a diákok is. Az érdekesség nem ez, hanem, hogy az ingyen élők között találtuk azokat is, akiknek a legmagasabb a keresete. Ők feltehetően VIP-vendégek, akinek még a seggét is kitörlik, meg is puszilják, de nem kérnek tőle semmire pénzt. Aki semmit nem költ, azok 18 százalékának nincs jövedelme, 16 százalékának pedig 300 ezer forintnál is több a havi keresete.

Sziget vagy Balaton Sound?

A Balaton Sound és a Sziget között nem csak zeneileg van különbség, más különbségeket is bizonyítottunk, amelyeket eddig csak sejtettünk. A Balaton Sound közönsége valamivel fiatalabb, mint a Szigetre járó: a szigetelők 12 százaléka 35 év feletti, míg a soundosok 8 százaléka csupán. Kicsit gazdagabb is a balatoni közönség, de nem megrázó a különbség. Nettó 200 ezer forintnál többet keres a balatoni fesztiválozók 33 százaléka, szemben a szigetelők 29 százalékával.

A Balatonon többen drogoznak

drogok.gif

A Balaton Sound drogozásban kiemelkedő: a szigetelők 26, a balatoniak 33 százaléka szívott füvet, a szigetelők 3, a balatoniak 6 százaléka fogyasztott hallucinogén drogot, a szigetelők 9, a balatoniak 19 (!) százaléka fogyasztott serkentő drogot.

Azt is megvizsgáltuk, mi motiválja azokat a hardcore fesztiválozókat, akik legalább négy fesztiválon jártak idén. Kiderült, hogy számukra a zene az utolsó szempont, annál sokkal inkább a lealjasodás és a pasizás/csajozás jelenti a fő motivációt.

A fesztiválozással kapcsolatos motivációs sorrend válaszadóinknál a következő: pasizás/csajozás, szabálynélküliség és lealjasodás, szabadságérzet, a társaság és csak végül a zene.

Melyik a legnépszerűbb fesztivál?

A legtöbben, 34,1 százalék természetesen a Szigetre látogatott el, a Balaton Sound második helye sem meglepetés (18,9), de a Volt és a Hegyalja is azt erősíti meg, amit korábban már sejtettünk a sorrend tekintetében. A Magyar Sziget viszont megelőzte a Szegedi Ifjúsági Napokat, amit idén idő előtt zártak be.

Ezek után a népszerűségi versenyt meglepetésre a soproni Volt fesztivál nyerte (3,5-ös átlagot ért el), mondjuk erős kínálatuk volt idén: Marylin Manson, Franz Ferdinand, Limp Bizkit. A Sziget (3,43) éppen csak megelőzte a Balatonsoundot (3,26) és Hegyalját (3,14).

A jövő évi fesztiválszezont érdemes a kapott adatok alapján összeállítani, a pénzügyeket és a nyaralást is ezekhez igazítani, és tessék bulizni!