nono

Anyáék bulizni mennek este

2010.06.03. 17:40 Módosítva: 2010.06.03. 20:15
Az Index fesztiválblogja

Pénteken és szombaton tartják az első Stargardent, ahol az idősebb korosztályoknak akarják megmutatni, hogy nem csak fiatalon lehet bulizni, és a fesztivál egyébként sem jelent egyet a mobilvécével, a sárral, meg a részeg punkokkal.

Bőrdzsekijükbe bepálló, kannás bortól részeg punkok, és flitteres Energy topban beekizve szeletelő plázapicsák. A fesztiválszezon sztereotípiái, ahogy a por, a teleszart toi-toi és a tömd magad hotdog. De vannak olyanok, akik nemhogy nem tudnak túllépni ezeken az előítéleteken, de még csak nem is nagyon értik a különbséget a Hegyalja és a Balatonsound között. Úgy képzelik, hogy minden fesztiválon intravénása füves cigit toló punkok hallgatják a tüctüc zenét, és egymás ölébe hánynak a mobilvécékben.

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Fotók: Barakonyi Szabolcs

Igen, a negyven felettiek többsége még soha nem volt nyári zenei fesztiválon, annak ellenére, hogy a SZIN vagy az Efott már a hetvenes években próbálkozott a kelet-európai Woodstock-hangulattal. Ez a korosztály a Sziget legfeljebb a nulladik napi Illés emlékkoncerten látta, de már akkor sem értette, hogy egy ilyen nagy zenekart miért dugnak el az erdőben, és egyébként is miért nincsenek névre szóló állójegyek, ha már annyit kellett fizetni a belépőért.

A rendszerváltás előtt családot alapítók az azóta eltelt húsz évben nem csak házat építettek, meg kényszervállalkoztak, de a kutatások szerint közben elvesztették barátaik több mint felét, ráadásul a negyven év feletti generáció életstílusa tér el leginkább a hasonló társadalmi helyzetű és hasonló életkorú nyugat-európaiak mindennapjaitól is. Kevesebbet járnak színházba, moziba, kiállításra, étterembe és persze koncertekre, mint azt az anyagi helyzetük megengedné. És a Sziget, a Volt, meg a Balatonsound szervezői mégis nekik csinálnak egy fesztivált. A piaci rés ott tátong, csak kérdés, hogy létezik-e a célcsoport, akit be lehet terelni azon a résen.

Fesztivál extra

Hogy a feladat nem egyszerű, azt jól jelzi, hogy a Stargarden nevű rendezvény két napjára eddig körülbelül tízezer jegy fogyott el elővételben, és a tervezett négy színpadból kettőt összevontak, pedig a hatvanas-hetvenes és nyolcvanas évek olyan sztárjai lépnek fel, mint a Deep Purple, a Kool And The Gang, Eric Burdon & The Animals és az Osibisa. A magyar legendák közül pedig ott lesz pénteken és szombaton a Népstadion kertjében, a munkás-paraszt dicsőség szobrai mellett az Omega, a KFT, a Karthago és a Bikini is.

02

A szervezők ráadásul azt ígérik, hogy a Stargarden egyáltalán nem fog hasonlítani arra a fesztiválra, ami ennek a korosztálynak a fejében él. Nem lesznek toi-toi vécék, csak vízöblítéses vécékonténerek, nem lesz por, csak zöld gyep, és tömd magad hotdog helyett gasztronómiai fesztivál és mangalica kolbász várja azokat, akik kimennek a Népstadion kertbe. Csütörtökön már ácsolták a bortermelők fabódéit, ragasztották a cégéreket, ami alapján a Stargarden pont olyan étel- és italválasztékot kínál majd, mint egy belvárosi borfesztivál. Csak a sorban állás közben a Deep Purple-t lehet élőben hallgatni.

A két nagyszínpad közül az egyik fedett helyen, a Syma-csarnok nagyobbik termében lesz berendezve, ahol se az időjárás, se a kialvatlan környékbeliek nem zavarhatják meg a bulit. A hangosítás egyébként is városálló, a szabadtéri nagyszínpadoknál ugyanis úgynevezett önkioltó hangosítást alkalmaznak, a színpad elé és a nézőtér végére állított, egymással szembefordított hangfalak gondoskodnak arról, hogy ott csak ott dübörögjön a zene, ahol a nézők állnak majd.

Az extrák miatt nem is olcsó a fesztivál: 15 ezer forint a napijegy és 25 ezer a kétnapos bérlet. 23 ezer forintért viszont napi VIP-belépőt adnak, amivel többek között fel lehet menni a Syma csarnok teraszán kialakított bárba, vagy le lehet ülni a Nagyszínpad melletti emelvény székeire is.

03

A jegyek árából egyébként ezer forintot az árvízkárosultak megsegítésére ajánl fel a Stargarden, vagyis a buli így már csak 14 ezerbe kerül, a fennmaradó ezressel pedig másokon segítünk, és a lelkünk ápoljuk.

Hozd ki anyut is

A Stargarden szervezői az idősebbeket a gyakorlott fesztiváljárókon keresztül akarják megfogni, ezért megpróbáltak olyan rendezvényt összehozni, ahova ki lehet rángatni a szülőket, hogy meg tudják mi is az a fesztivál, meg egyébként is: együtt legyen a család. Ezért június első hétvégéjén tartják a Stargardent, hiszen ilyenkor még nem léptek le a gyerekek, és Budapest lakosságát sem evakuálták a Balatonra.

És persze ezért ad koncertet szombaton Ákos is, aki ugyan jó húsz évvel fiatalabb a fellépők átlagéletkoránál, viszont sok más mellett azt is el lehet mondani róla, hogy generációkat köt össze zenéjével.

Az biztos, hogy a Stargarden nem egy egyszeri próbálkozás, az első fesztivál sikerétől függetlenül jövőre is megszervezik, hogy apránként felépítsenek egy olyan fesztivál brandet, amiről a negyvenes-ötvenes éveikben járóknak nem rögtön a vörösboros kóla meg a hányás jut az eszükbe. Lehet, hogy a Stargarden jövőre nagyobb neveket gyűjt majd be (felmerült Eric Clapton és Sting is), lehet, hogy inkább szeptember elején rendezik majd, de jövőre is lesz olyan fesztivál, ami nem azért épít a nosztalgiára, mert elfogyott a pénz.

05

Addig is pénteken 24 fok várható, este a szórványos eső esélye Budapest területén mindössze 30 százalék, a várható csapadék mennyisége nem haladja meg a 0,4 millimétert. Szombaton pedig az előrejelzések szerint verőfény és 27 fok lesz a Népstadion kert környékén.