DJ-kre csapott le a rendőrség a Volton

2010.07.05. 08:47
Az Index fesztiválblogja

Razziát tartott a rendőrség és a Mahasz a soproni Volt fesztiválon. A hatóság és a lemezkiadók szövetsége azt vizsgálta, hogy a fellépő DJ-k jogtiszta zenéket játszanak-e.

“A rendőrség a Volt fesztiválon egy lemezlovas ellen indított eljárást szerzői és szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése miatt. A további helyszíneken már nem találtak jogsértést. Vagy jogszerűen, a szükséges igazolások birtokában használtak a DJ-k a másolt hangfelvételeket, vagy kizárólag eredeti hanghordozókkal dolgoztak” – mondta kérdésünkre Jeszenszky Zsolt, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének munkatársa, aki egyébként a Magyar Lemezlovas Egyesület elnöke is.

Jeszenszky szerint elképzelhető, hogy azért csak egy DJ bukott le, mert a razzia híre gyorsan elterjedt a fesztivál fellépői között.

“Összességében a DJ-k körében a jogszerű zenefelhasználás aránya jelentős mértékben javult az elmúlt években; örömteli, hogy a mások szellemi alkotásait felhasználók számára egyre egyértelműbb, hogy a zene nincs ingyen, és az azt létrehozóknak is díjazás jár munkájukért, különösen, ha a felhasználás jövedelemszerzés céljából történik” – összegezte a razzia tapasztalatait Jeszenszky Zsolt.

Nem bilincsben

Jeszenszky határozottan tagadta, hogy bárkit is megbilincseltek, vagy előállítottak volna, ahogy az a szakmában gyorsan elterjedt. Úgy tudjuk, egyedül Pozsonyi Attilánál, azaz DJ Pozsinál találtak olyan dalokat, amelyek a Mahasz jelenlévő szakértői szerint nem voltak jogtiszták. DJ Pozsi laptopját a zenékkel a helyszínen lefoglalták, őt másnap tanúként hallgatták meg az ügyben a soproni rendőrkapitányságon.

“A második számnál odaléptek a rendőrök, és amikor kiderült, hogy a laptopomon nincs Mahasz-matrica, rögtön le kellett állítanom a zenét. A fellépésem elmaradt, sőt szombaton sem tudtam játszani, mivel a számítógépemet a zenékkel együtt lefoglalták” - mesélte Pozsonyi Attila, aki azzal védekezett, hogy saját mashupjait, feldolgozásait játszotta, így nem gondolta volna, hogy ezekkel is lehetnek szerzői jogi problémák. DJ Pozsi azt elismerte, hogy a feldolgozásokhoz nem kért engedélyt az eredeti előadóktól, de úgy gondolta, erre nincs is szükség, mivel számait szabadon letöltheti bárki a honlapjáról, vagyis a mashupokat nem kereskedelmi céllal készítette. A Volt fesztivál előadóinak számaiból készült mashupok jelenleg is meghallgathatók a DJ honlapján.

Pozsonyi Attila információink szerint a rendőrségi meghallgatáson azzal védekezett, nincs tisztában a felhasználás pontos jogi szabályozásával.

Elavult törvény

A rendőrség nemcsak a magyar fellépőket ellenőrizte, a külföldi művészeket is zaklatta. Duncan Beiny, azaz DJ Yoda twitterbejegyzésében azt állította, péntek este a Volt fesztiválon a rendőrök azzal fenyegették meg, hogy elkobozzák a laptopját és az összes dvd-jét, ha nem bizonyítja, hogy az azokon tárolt zenéket mind legálisan vásárolta.

DJ Yoda szerint csak a fesztivál szervezőinek és a turnémenedzserének sikerült erről lebeszélniük a magyar hatóságokat. Duncan Beiny azt mondta, a magyar szabályozás idejétmúlt és nevetséges.

Jeszenszky: Yodát nem zaklatták, a szabályozás korszerű

Cikkünk megjelenése után Jeszenszky Zsolt nyilatkozatot tett közzé, amely szerint DJ Yodát a fesztiválon nem ellenőriztékl, pláne nem zaklatták a magyar hatóságok. Megállapítja továbbá, hogy a brit DJ nem ismeri hazája szerzői jogi szabályait, mert a magyar szabályozás éppen a briten alapul, annak továbbfejlesztett, korszerűbb változata.