Mától nagy a pörgés a Rockmaratonon

Egervári Zoltán
2010.07.06. 15:38
Az Index fesztiválblogja

A fesztivál tehetségkutatójának döntőjével, amatőr rockzenekarok fellépésével hétfőn kezdetét vette a Pécs melletti Malomvölgyben a 10. jubileumi Rockmaraton. A kibővített területet már több százan megrohamozták, igaz a tényleges fesztiválfíling csak kedd estétől kézzelfogható.

A területbővítés nem ment simán Pécs mellett: az áprilisi fejlesztés majdnem botrányba fulladt, amikor a Malomvölgyért Egyesület aktivistái összefutottak a munkagépekkel az erdőben, amelyek az új színpadnak és környezetének alakították ki a területet, a szükséges engedélyek birtokában. Később kiderült, hogy a tereprendezéshez egy további hozzájárulásra is szükség volt, ez okozta a galibát. A Rockmaraton egyébként saját költségére alakította a helyszínt, ami nem természetvédelmi, hanem magánszemélyektől elzárt terület. Később a félreértést tisztázták.

Kiemelt EKF-rendezvényként a szervezők a kulturális fővárostól kapott támogatásból kétszeresére növelték a kemping területét és a vizesblokkok számát, továbbá jelentősen csökkentették a hetijegyek árát, hogy az idei legyen minen idők eddigi legnagyobb Rockmaratonja.

A fesztivál hivatalos születésnapi dzsemborija vasárnap, a zárónapon lesz, ekkor a fellépő pécsi zenekarok mellett kicsapolnak 10 hordó sört, kisorsolnak 10 hetijegyet a jövő évre, a férfinép a vizespóló-verseny szuperdöntőjén legeltetheti a szemét, aztán jöhet a futball-vb döntője egy 8x12 méteres óriáskivetítőn.

Addig pedig mítoszok és anomáliák: ma például kiderül, hogy a jövő héten 24 éves Ossian frontembere, Paksi Endre előadja-e a Repeteturgyán-t, pénteken pedig Pataky Attila idézi meg földönkívüli barátait. Endre mellett lesz ma bőséggel metál a nagyszínpadon: Akela, Moby Dick, Pokolgép.

A frissen debütáló Planet Noir színpad többnyire a hardcore-metál vonalon virít: hazai terepről az Insane, a Cadaveres és a The Idoru, külföldi sztárvendégként az öreg iskolás Wisdom In Chains, kakukktojásként az ex-Kyusss- és Fu Manchu-dobos Brant Björk szórakoztat a többitől kissé lazább zenéjével. A Rockerek.hu színpadon gothic, black és death egyveleg lesz, zárásként pedig AC/DC magyar módra.